Filmfestival Alkmaar 2021

 
Vier dagen lang genieten van de mooiste films!

In 2019 organiseerde Filmhuis Alkmaar haar eerste Filmfestival Alkmaar. Met een bomvol programma was dit een fantastische start van een traditie, die in 2020 door corona helaas tijdelijk werd onderbroken. Maar dit jaar zijn we terug met een speciale pop-up editie van het festival op een bijzondere en spannende plek: De Drukkerij. 

Van donderdag 4 t/m zondag 7 november presenteren we vol trots een uniek programma met een selectie van de crème de la crème van de internationale cinema, afkomstig van uiteenlopende continenten. De 14 titels vormen een mooie mix van films gemaakt door gevestigde filmmakers (Almodóvar en Audiard) en nieuw, debuterend talent (Laura Wandel en Valdimar Jóhannsson). De openingsfilm is Spencer, de nieuwe film van Pablo Larraín met Kristen Stewart in de hoofdrol als prinses Diana. 

De locatie 

Filmfestival Alkmaar 2021 vindt plaats in het voormalige fabriekspand De Drukkerij aan de Marconistraat. De filmfestivalzalen, in het Makershuis van Karavaan en in de nieuwe ruimte van Stadskantine, liggen naast elkaar aan de rechterzijde van het gebouw. Tot 2015 rolden in De Drukkerij de kranten van de persen, maar nu is het een werkplek voor creatieve makers en sociale ondernemers, met horeca, een indoor skatebaan en beachvolleybal. Kortom, een bruisende nieuwe plek in Alkmaar, waar Filmfestival Alkmaar dit jaar uitstekend past. 

Bekijk de route naar De Drukkerij

Prijzen 

Een kaartje voor een filmvertoning kost € 11,50 inclusief thee of koffie. Deze tickets zijn vanaf 22 oktober te koop. Een passe-partout kost € 45,50 (zonder drankjes) en geeft je vier dagen lang toegang tot het volledige programma.   

Voor zaterdag 6 en zondag 7 november zijn er dagkaarten te koop. Voor deze dagkaarten betaal je € 25,- exclusief drankjes. Passe-partouts en dagkaarten zijn vanaf 15 oktober 12.00 uur te koop. Je kunt dan ook direct reserveren voor de films die je wilt gaan zien. 

Koop hier je passe-partout of dagkaart(en)

Goed nieuws! Het festivalprogramma in De Drukkerij is, naast het reguliere programma in het filmhuis, gratis toegankelijk met de Cinevillepas. Als Cinevillepashouder kan je vanaf 18.00 uur ’s avonds tickets voor de volgende dag bestellen. 

Programma

Reserveer je tickets  (vanaf 22 oktober 12.00 uur)

Blader door het programmaboekje

Programmaboekje Filmfestival 2021

Expo

In Karavaan-zaal 1, in het Makershuis van Karavaan, staan tijdens Filmfestival Alkmaar drie unieke multimediale werken opgesteld. Deze werken stellen, elk op hun eigen manier, een maatschappelijk dilemma aan de orde en waren dit jaar alle drie geselecteerd voor het Gouden Kalf Digitale Cultuur. 

De Expo is een half uur voor en na de films open en gratis toegankelijk. 

 • Buycloud 
  Op je rug naar wolken kijken en daar dan figuren in herkennen? Anno 2021 doen we dat anders, commerciëler: dan kópen we gewoon een wolk! In deze speciale video-installatie drijven wolken met een QR-code over. Met een speciale app kan je een trotse bezitter worden: prijskaartjes variëren van € 0,50 tot € 1.000. De opzet van Buycloud klinkt misschien eigenaardig, maar is het dat ook in een maatschappij waar we stukken land, bomen of een stukje maan kunnen kopen? 

 • Dustin
  Wat als een apparaat slim genoeg is om te merken dat het stom werk doet? Dat is het geval bij Dustin: zogenaamd de slimste, maar niet per sé beste stofzuiger. Terwijl je via het chatvenster op jouw iPhone kennis met hem maakt, ontstaat er als vanzelf een wonderlijke dialoog met deze robot met meer persoonlijkheid dan je waarschijnlijk van zo’n gadget verwacht. De gratis iPhone app bestaat uit 5 hoofdstukken, waarmee je niet alleen met de eigenzinnige Dustin communiceert, maar hem ook via augmented reality in jouw eigen huis aan het werk probeert te zetten. De humoristische app, die stof tot nadenken biedt, is een samenwerking tussen VPRO Medialab en schrijver Niels ’t Hooft. 

 • Next Space Rebels
  Next Space Rebels draait om het kinderlijke plezier om zelfgebouwde raketten de ruimte in te lanceren, maar legt tegelijk de reële zorgen bloot over een meer en meer gereguleerd internet. De grote mogendheden en kapitaalkrachtige bedrijven strijden om de macht. Wie bepaalt straks wat er wel of niet gecensureerd wordt? Wie beschermt onze vrijheid van meningsuiting? Het antwoord is: degene die de meeste internetsatellieten in een baan om de aarde heeft. In deze game sluit jij je aan bij een stel activisten die zelf raketten willen knutselen om zo een onafhankelijk, vrij internet te waarborgen. Maar zijn de doelstellingen van de Next Space Rebels zelf eigenlijk wel transparant?  
  Een kunstwerk verstopt in een game, waarin de bezoeker geen toeschouwer maar speler is. Dit verhaal toont op een speelse manier de actuele en zorgwekkende strijd om de macht over het internet. 

Film, food & drinks

Tijdens Filmfestival Alkmaar kan je voorafgaand tussen en na afloop van de voorstellingen een drankje drinken in de Stadskantine, het bruisend hart van het festival.

Stadskantine verzorgt tijdens het festival ook dagelijks om 17.30 uur een heerlijke vega festivalmaaltijd in combinatie met de eerste filmvoorstellingen die om 18.45 uur beginnen. Dit Film & Food ticket kost € 25,- en koop je samen met je filmticket. Heb jij een passe-partout of dagkaart? Ook dan kan je mee-eten! Koop een los Film & Food ticket voor € 13,50 en ga aansluitend lekker naar de film. 

Praktische tips 
 • De Drukkerij is een innovatieve, industriële locatie. We werken met heaters, maar het is een goed idee om je wat warmer aan te kleden. 
 • Films beginnen tijdens Filmfestival Alkmaar écht op tijd. Er worden geen trailers en commercials getoond, dus zorg dat je niet te laat bent. Bovendien worden bij sommige films korte voorfilms vertoond die je niet wilt missen. 
Samen met Karavaan en Stadskantine 

Deze bijzondere pop-up editie van Filmfestival Alkmaar had niet tot stand kunnen komen zonder onze partners Karavaan en Stadskantine.  

www.karavaan.nl
Stadskantine op Facebook

Blijf op de hoogte

Wil jij het laatste nieuws ontvangen over Filmfestival Alkmaar?
Meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief!