Nu in Filmhuis Alkmaar

A Hidden Life

Oostenrijk, 2020, 173 min
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Terrence Malick
Acteurs: August Diehl, Maria Simon, Valerie Pachner, Karin Neuhäuser, Jürgen Prochnow, Tobias Moretti, Bruno Ganz, Matthias Schoenaerts, Ulrich Matthes

De overweldigende bergvalleien van de Alpen vormen de achtergrond van een hartverscheurend drama over een Oostenrijkse boer die weigert om zich over tegeven aan het gezag van nazi-Duitsland. De nieuwe film van Amerika’s meesterfilmer Terrence Malick (The Thin Red Line, The Tree of Life) is gebaseerd op het leven van Franz Jägerstätter, die werd veroordeeld voor zijnstille verzet tegen de Duitse Anschluss.

Meer info & tickets

A White, White Day

IJsland, Denemarken, 2020, 109 min
IJslands gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Hlynur Palmason
Acteurs: Ingvar Sigurdsson, Ída Mekkín Hlynsdóttir, Hilmir Snær Guðnason

Een voormalige politiechef in een afgelegen IJslands plaatsje verdenkt een dorpsgenoot ervan dat hij een affaire had met zijn vrouw, die twee jaar eerder omkwam bij een auto-ongeluk. Langzamerhand wordt zijn obsessie om de waarheid te achterhalen een gevaar voor hemzelf en zijn geliefden.

Meer info & tickets

Adam

Marokko, 2019, 98 min
Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Maryam Touzani
Acteurs: Lubna Azabal, Aziz Hattab, Nisrin Erradi, Douae Belkhaouda

'Adam' is de eerste featurefilm van regisseur Maryam Touzani, die ook het script schreef. Op ingetogen wijze toont ze twee vrouwen die elkaar een toekomst bieden.

Meer info & tickets

Allen Tegen Allen

Nederland, 2019, 103 min
Nederlands gesproken
Regisseur: Luuk Bouwman

Wat is een fascist? Was het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel of is het iets van alle tijden, een bepaalde mentaliteit, het rotzakje in de mens? Allen Tegen Allen onderzoekt deze vraag die historici nog altijd bezighoudt aan de hand van het vooroorlogse fascisme in Nederland.

Meer info & tickets

Atlantique

Senegal, 2020, 105 min
Wolof, Frans, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Mati Diop
Acteurs: Ibrahima Mbaye, Mame Bineta Sane, Amadou Mbow, Nicole Sougou

De tiener Ada is woonachtig in Senegal en heeft een relatie met Souleiman. Op een dag verdwijnt hij spoorloos en spoelen de lichamen van zijn vrienden aan op stranden in Dakar. Ada wacht ongeduldig op nieuws omtrent het lot van Souleiman, maar wordt intussen tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een oudere man.

Meer info & tickets

Beanpole

Rusland, 2020, 130 min
Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Kantemir Balagov
Acteurs: Viktoria Miroshnichenko, Vasilisa Perelygina, Konstantin Balakirev

Na de Tweede Wereldoorlog is Leningrad verwoest. De oorlog mag dan voorbij zijn, maar zowel de stad als haar bewoners liggen in puin, en de winter komt eraan. In dat puin proberen twee jonge vrouwen te overleven.

Meer info & tickets

Citizen K

Verenigd Koninkrijk, VS en Rusland, 2020, 126 min
Engels, Russisch gesproken
Regisseur: Alex Gibney

Michail Chodorkovski profiteerde van de chaos die volgde na de val van de Sovjet-Unie en wist een fortuin te vergaren waardoor hij een van de rijkste mannen in Rusland werd. Samen met de andere rijke oligarchen bezat hij niet alleen kapitaal maar ook macht en invloed binnen de Russische politiek. 

Meer info & tickets

David Attenborough: A Life on our Planet (Live Event)

Verenigd Koninkrijk, 2020, 140 min
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Live uitzending van de documentaire David Attenborough: A Life on Our Planet. Het gaat om een live uitzending vanuit the Royal Albert Hall in Londen, waar na afloop David Attenborough een Q&A zal doen.De documentaire is een krachtig relaas uit de eerste hand over de impact van de mens op de natuur en een hoopvolle boodschap voor toekomstige generaties.

Meer info & tickets

Drama Girl

Nederland, 2020, 94 min
Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Vincent Boy Kars
Acteurs: Jonas Smulders, Leyla de Muynck, Pierre Bokma, Elsie de Brauw

In Drama Girl krijgt een jonge vrouw de kans om de hoofdrol te spelen in een film die haar eigen levensverhaal weerspiegelt. Waar eindigt de realiteit, en waar begint het verhaal?

Meer info & tickets

Emma

Verenigd Koninkrijk, 2020, 125 min
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Autumn de Wilde
Acteurs: Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Bill Nighy, Miranda Hart, Josh O'Connor, Mia Goth, Callum Turner, Rupert Graves

Handsome, clever, and rich. Emma is een frisse nieuwe verfilming van het beroemde boek van Jane Austen over het vinden van een geschikte partner en geluk in de liefde.

Meer info & tickets

Jacob, Mimmi en de pratende honden

Letland, 2020, 70 min
Nederlands gesproken
Regisseur: Edmunds Jansons
Acteurs: Oscar Siegelaar (Stem), Polleke van der Sman (Stem), Pepijn van der Sman (Stem), Simon Zwiers (Stem)

Een kleurrijke en levendige animatie in de geest van Pluk van de Petteflet. Gebaseerd op het boek Dogtown van Letse kinderboeken schrijfster Luize Pastore. Een heerlijke familiefilm voor jong en oud. 

Meer info & tickets

Les Misérables

Frankrijk, 2020, 102 min
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Ladj Ly
Acteurs: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Steve Tientcheu

Stéphane, net verhuisd naar Parijs, komt terecht in de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil. Hij ontmoet er zijn nieuwe collega’s en ervaren agenten Chris en Gwada. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes van de wijk...

Meer info & tickets

Little Women

Verenigde Staten, 2020, 135 min
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Greta Gerwig
Acteurs: Timothée Chalamet, Chris Cooper, Louis Garrel, Laura Dern, James Norton, Tracy Letts, Bob Odenkirk, Florence Pugh, Saoirse Ronan, Meryl Streep, Eliza Scanlen, Emma Watson

Verfilming van het wereldberoemde boek van Louisa May Alcott, over vier Amerikaanse zussen uit een verarmd bourgeois-gezin die eind negentiende eeuw elk op hun eigen manier hun leven proberen vorm te geven.

Meer info & tickets

Mijn Rembrandt

Nederland, 2020, 95 min
Nederlands gesproken
Regisseur: Oeke Hoogendijk

In haar nieuwe documentaire duikt filmmaakster Oeke Hoogendijk (Het Nieuwe Rijksmuseum, 2014) in de wereld van de oude meesters. In een filmische mozaïek van aangrijpende verhalen leidt de grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen tot dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen.

Meer info & tickets

Mind my Mind

Nederland, België, 2020, 32 min
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Floor Adams
Acteurs: Floor Adams

Mind My Mind is een treffende, ontroerende en optimistische verbeelding van een leven met autisme. In een prachtige handgetekende animatie geeft regisseur Floor Adams op een originele manier een inkijk in deze, ook voor niet-autisten regelmatig herkenbare, wereld.

Meer info & tickets

Minuscule 2: Het Tropisch Avontuur

Frankrijk, 2018, 92 min
Nederlands gesproken
Regisseur: Hélène Giraud, Thomas Szabo

Wanneer de eerste sneeuwvlokken vallen in de vallei, is het tijd om de wintervoorraden aan te vullen. Maar in alle drukte merkt niemand dat een lieveheersbeestje vastzit in een pakket met bestemming... de Caraïben! Tijd voor het rescueteam om in actie te komen! Een mier, een spin en een lieveheersbeestje belanden zo aan de andere kant van de wereld. Maar komt hun hulp nog op tijd?

Meer info & tickets

Mrs Lowry and Son

Verenigd Koninkrijk, 2020, 92 min
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Adrian Noble
Acteurs: Timothy Spall, Vanessa Redgrave

Hoewel kunstschilder L.S. Lowry inmiddels als een van de meest gevierde kunstenaars van Groot-Brittannië wordt gezien, ontraadde zijn aan het bed gekluisterde moeder hem altijd zijn passie voor schilderen te volgen.

Meer info & tickets

Papicha

Frankrijk, België, Algerije, Qatar, 2020, 106 min
Frans, Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Mounia Meddour
Acteurs: Lyna Khoudri, Shirine Boutella, Amira Hilda Douaouda

Algerije is ten prooi gevallen aan terroristen die de macht pakken en vrouwen onderdrukken, maar de studente Nedjima blijft haar dromen volgen. Papicha is een ode aan vrijheid, waarmee de regisseur wil aantonen dat zelfs gedwongen sociale verandering mensen niet per sé tot vluchten drijft.

Meer info & tickets

Parasite (Black&White)

Zuid Korea, 2019, 132 min
Koreaans gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Bong Joon Ho
Acteurs: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, So-dam Park, Yeo-jeong

Geïnspireerd door de klassieke cinema maakte regisseur Bong Joon Ho een zwart-witversie van zijn met Gouden Palm bekroonde film Parasite. 

Meer info & tickets

Pink Floyd Live in Pompeii

België, Duitsland, Frankrijk, 2020, 92 min
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Adrian Maben

Filmhuis Alkmaar organiseert in samenwerking met Pop-eye/Velvet Music de serie Muziek in Film. Maandelijks wordt een muziek gerelateerde film vertoond: een documentaire, concertregistratie of speelfilm waarin muziek de boventoon voert. Muziekspecialist en kenner Ron Bulters (Pop-eye/Velvet Music) verzorgt bij iedere film een uitgebreide inleiding. 

Meer info & tickets

Sibel

Turkije, 2020, 95 min
Turks gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Guillaume Giovanetti, Ça?la Zencirci
Acteurs: Erkan Kolçak Köstendil, Damla Sönmez

Dit drama schippert tussen een fabel en een realistisch verhaal, maar is duidelijk een sterke feministische film over de strijd van een jonge vrouw binnen een patriarchale samenleving. Sibel is het zwarte schaap van de familie en krijgt veel te verduren, maar vecht elke dag voor haar positie en eigen identiteit.

Meer info & tickets

Sidik and the Panther

Nederland, 2019, 83 min
Koerdisch gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Reber Dosky

De enige vrienden van de Koerden zijn hun bergen’ zegt Sidik. In het ruige berglandschap van Koerdistan (Noord-Irak) speurt hij als een pelgrim naar bewijzen voor de aanwezigheid van de Perzische panter. Sidik is er van overtuigd dat de panter, na lange tijd van oorlog en vernietiging, terugkeert naar dit gebied...

Meer info & tickets

System Crasher

Duitsland, 2020, 118 min
Duits gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Nora Fingscheidt
Acteurs: Albrecht Schuch, Helena Zengel

De negenjarige Benni hunkert naar een warm en permanent thuis, maar door een jeugdtrauma is ze onhandelbaar. Haar laatste hoop is de jonge anti-agressiecoach Micha.

Meer info & tickets
Regisseur: Phil Grabsky

Chopins graf in Parijs blijft een bedevaartsoord en zijn muziek zorgt nog altijd voor uitverkochte concertzalen wereldwijd - maar wie was deze man precies die doodsbang was om op te treden voor publiek, die zijn thuisland Polen ontvluchtte naar Parijs om nooit meer terug te keren?

Meer info & tickets
Regisseur: Phil Grabsky

Het biografische verhaal van Phil Grabsky over het leven van Haydn is een visueel en auditief spektakel, inclusief adembenemende uitvoeringen door enkele van de meest gevierde muzikanten ter wereld. Door te spreken met enkele van de grootste vertegenwoordigers van Haydns muziek, herstelt deze film de balans en werpt licht op de meester en zijn werk.

Meer info & tickets

The Lighthouse

Verenigde Staten, 2020, 109 min
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Robert Eggers
Acteurs: Willem Dafoe, Robert Pattinson, Valeriia Karaman

The Lighthouse is de nieuwe film van Robert Eggers – regisseur van de moderne horror cultfilm The Witch. The Lighthouse is een duister en beklemmend verhaal over twee vuurtorenwachters op een afgelegen en mysterieus eiland in New England in de jaren 1890.

Meer info & tickets

Woman

Frankrijk, 2020, 105 min
Engels, Frans, Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Yann Arthus-Bertrand, Anastasia Mikova
Acteurs: Norma Bastidas (Zichzelf), Gabriela Melgoza (Zichzelf), Virginie Raisson (Zichzelf)

Een intiem en inspirerend portret van tweeduizend vrouwen uit vijftig verschillende landen. Een film over vrouwelijkheid en de omstandigheden voor vrouwen, die in veel delen van de wereld nog verre van ideaal zijn.

Meer info & tickets

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten wat er speelt bij Filmhuis Alkmaar?
Meld je hieronder aan en ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief!