Movies That Matter

Hoe overleeft menselijkheid de mensonterende gevolgen van de oorlog in Oekraïne? In dit speelfilmdebuut van de Oekraïense regisseur Maksym Nakonechnyi dringt de oorlog overal door en worden slachtoffers ook ver voorbij het front geboren. Rauw drama, indrukwekkend geacteerd. Wij vertonen Butterfly Vision in het kader van Movies that Matter On Tour, met een inleiding door ons eigen MtM-team. Het nagesprek is met niemand minder dan Derk Sauer*

De oorlog verweeft het persoonlijke met het sociale, het particuliere met het politieke en sluipt zo binnen in elke kleine menselijke ruimte. Na twee maanden als krijgsgevangene keert de Oekraïense militair Lilia (29 jaar, bijnaam 'Vlinder') terug naar haar man en familie. Maar het lukt haar niet aan haar trauma te ontsnappen, en bovendien blijkt ze zwanger van een van haar bewakers. Toch weigert Lilia een slachtoffer te zijn.Met een zeer indrukwekkende rol van Rita Burkovska, die Lilia’s geestelijke nood én haar volharding uitbeeldt met een ingehouden angst en kwetsbaarheid. De film ging in wereldpremière in de sectie Un Certain Regard tijdens het filmfestival van Cannes 2022.

*Derk Sauer behoeft nauwelijks nog introductie: voormalig hoofdredacteur van Nieuwe Revu, ondernemer, Ruslandkenner, oprichter van the Moscow Times, afgelopen seizoen Zomergast bij de VPRO en daarnaast een bekende tv-persoonlijkheid. Met Derk praten we over 1 jaar oorlog in Oekraïne en proberen we wat meer te begrijpen van het Russische perspectief op dit conflict. 

Tickets

Blijf op de hoogte