Chez Nous

Algemeen, 117 min
Regisseur: Lucas Belvaux
Acteurs: Émilie Dequenne, André Dussollier, Guillaume Gouix
Tickets

In het noorden van Frankrijk krijgt een populaire, toegewijde verpleegkundige van een extreemrechtse partij de kans zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap. De campagne stelt haar wilskracht en haar privéleven zwaar op de proef. Een actueel en doordringend onderzoek naar hoe populisme 'goede' mensen langzaam maar zeker kan bezoedelen.

De Engelse titel van de film is 'This Is Our Land', en dat is ook de slogan van de fictieve populistische partij RNP, gemodelleerd naar het Front National. Pauline Duhez is een wijkverpleegster en alleenstaande moeder die al jaren met grote zorg haar patiënten bezoekt. Ze zorgt voor haar zieke vader, een voormalig vakbondsman en nog steeds communist. De arts waar ze al jaren mee werkt, vraagt haar of ze zich kandidaat wil stellen voor de RNP.

Chez Nous laat zien welke stemmen en sentimenten schuilgaan onder de vlag van het populisme en dat het denken in vijandbeelden in Frankrijk steeds gewoner wordt. Voor oude fascisten is het keurige voorkomen van de partij slechts een verandering van strategie, het doel is nog steeds een blank vaderland. Andere bewoners van de oude mijnbouwstreek rond Calais zagen de wereld te snel veranderen en voelen zich door de staat in de steek gelaten. Maar alle maatpakken en glimlachjes ten spijt: het geweld is nooit ver weg.

Het Franse politiek-sociale drama Chez Nous wekte de woede op van het Front National. Een vriendin van regisseur Lucas Belvaux trok op straat eens een poster van het Front National van een muur en werd vervolgens aangevallen door buurtkinderen. Dat moment belandde in zijn film. Belvaux: 'Ze waren zelfs nog een stuk gewelddadiger dan ik laat zien.' De 55-jarige, al decennia lang in Frankrijk woonachtige Belg bedoelt maar: het is allemaal gebaseerd op de werkelijkheid.
Een noodzakelijke film
Trouw

Tickets

Selecteer een dag een tijd:

Vandaag19:15
Morgen15:3021:45
ma 1 mei17:00
di 2 mei17:00
wo 3 mei21:00
do 4 mei21:30
vr 5 mei16:30
za 6 mei16:30
wo 10 mei15:30

Uw keuze

  • Zaal: Zaal 2 - blauw
  • Datum: Wo 1 feb
  • Tijd: 21:15
  • Prijs:12,50

Bestel hier uw tickets

Vul eerst uw e-mailadres in om verder te gaan.
Op dit adres ontvangt u uw e-tickets.

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten welke films gaan draaien in Filmhuis Alkmaar?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!