Documentaire

De Nederlands-Koerdische filmmaker Reber Dosky volgt in Daughters of the Sun het hartverscheurende, maar hoopvolle verhaal van negen jonge Jezidi-vrouwen die na jarenlange slavernij terugkeren naar hun gemeenschap.Reber Dosky én enkele van de vrouwen zijn op 6 april aanwezig voor een Q&A.

De Jezidi-vrouwen waren jong, vaak nog kinderen, toen ze werden ontvoerd vanuit de bergen in Iraaks Koerdistan. Ze werden bruut gescheiden van hun familie, onder dwang bekeerd tot de islam en ingelijfd als seksslavinnen van IS-strijders. Inmiddels zijn veel van hen teruggekeerd in hun gemeenschap en is het de vraag of deze jonge vrouwen aan een nieuw leven kunnen beginnen. Reber Dosky reisde af naar het centrum van de Jezidi-gemeenschap om hun verhalen vast te leggen.
In 2014 viel de Islamitische Staat de provincie Sinjar in Iraaks Koerdistan aan. Een plek waar vooral Jezidi leven, een religieuze gemeenschap met veel tradities. Veel oudere mannen en vrouwen werden geëxecuteerd. Jonge vrouwen werden bruut gescheiden van hun familie, onder dwang bekeerd tot de islam en ingelijfd als seksslavinnen van IS-strijders. Sinds de bevrijding van Sinjar in 2016 door de Koerdische strijdkrachten zijn veel van hen teruggekeerd naar vluchtelingenkampen rondom Duhok. 

Tickets

Blijf op de hoogte