De Koe. Het Grazen Voorbij: Petit Paysan

Algemeen, 90 min
Regisseur: Hubert Charuel
Acteurs: Jean Paul Charuel, Sara Girauddeau, Swann Arlaud, Bouli Lanners, Isabelle Chandelier

Een boeiende karakterstudie van de jonge melkveehouder Pierre (Swann Arlaud) die het voortbestaan van het familiebedrijf in gevaar ziet komen wanneer een van zijn koeien symptomen van de gekkekoeienziekte vertoont. Pierre's dilemma: moet hij de beesten rapporteren en preventieve ruiming riskeren? Of de situatie negeren en hopen dat het overwaait?

Interessant aan Petit Paysan is dat Charuel niet alleen breekt met een naturalistische manier van het platteland in beeld brengen, maar het verhaal ook reliëf geeft door op de achtergrond het einde van een tijdperk aan te kondigen. Want Pierres kleine melkveehouderij, uit een tijd waarin boeren nog met een grasspriet in de mond voor zich uitstaarden in de wei, is een uitzondering in het landschap van high tech megafarms en gecomputeriseerde melktechnieken. "Dat die manier van vee houden aan het verdwijnen is, zie ik overal om me heen. Het boerenbedrijf is big business en beginnende boeren wordt tegenwoordig miljoenen voorgespiegeld die ze met die megafarms zouden kunnen verdienen."

Dat Pierre er niet aan meedoet noemt Charuel prijzenswaardig, "maar het maakt hem ook kwetsbaar. Er is geen vangnet. Hij moet alles in zijn eentje oplossen." Zou het daarom zijn dat Pierre in eerste instantie zo krampachtig probeert te ontkennen dat zijn koeien symptomen van de besmettelijke bloedziekte beginnen te vertonen? Of dat hij de ijdele hoop koestert dat hij met het afschieten van één koe een uitbraak kan voorkomen? "Pierres radeloosheid maakt hem interessant. Hij wil een bepaalde traditionele levensstijl voorzetten, maar weet ook dat dit offers met zich mee brengt. Kan hij dat volhouden? De besmetting brengt dat proces in een stroomversnelling; net als de psychologische aftakeling van een veehouder.

Tickets

Selecteer een dag en een tijd:

zo 23 sep16:00
wo 26 sep19:00
vr 28 sep19:00

Uw keuze

  • Zaal: Zaal 2 - blauw
  • Datum: Wo 1 feb
  • Tijd: 21:15
  • Prijs:12,50
Informatie over bestellen met een Cineville-pas

Bestel hier uw tickets

Vul uw naam en e-mailadres in om verder te gaan.
Op dit adres ontvangt u uw reserveringsbevestiging.

Informatie over bestellen met een Cineville-pas

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten welke films gaan draaien in Filmhuis Alkmaar?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!