Algemeen

 Dit historische drama in zwart-wit van de Russische meesterregisseur Andrej Kontsjalovski weet sterk over te brengen hoe gespannen de verhoudingen tussen privé en politiek in de Sovjet-Unie konden zijn.

Samen met zijn vaste scenariopartner Elena Kiseleva schreef Andrej Kontsjalovski het script over de arbeidersstaking in de Zuid-Russische stad Novotsjerkassk, die in 1962 gewelddadig de kop werd ingedrukt. Het meedogenloze staatsoptreden tegen dit burgerprotest was een goed bewaard gebleven geheim: pas in de jaren negentig leerde men in Rusland wat er hier gebeurd was.
Hoofdrolspeler Joelia Vysotskaja, Kontsjalovski’s partner, werd in 1972 in deze stad geboren. Maar zelfs zij wist weinig over wat er had plaatsgevonden.
Ze speelt Lyuda, een Sovjetbureaucraat, die onbedoeld een doorslaggevende rol speelt in het ontketenen van het staatsgeweld tegen burgers. De indrukwekkende scènes waarin talloze figuranten met elkaar vergaderen, protesteren, vechten of vluchten, illustreren goed hoe staat en burger tegen elkaar opgezet kunnen worden, en krijgen daardoor een haast tijdloze en urgente kwaliteit.

Tickets

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten wat er speelt bij Filmhuis Alkmaar?
Meld je hieronder aan en ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief!