Documentaire kunst en geschiedenis

In Rijksmuseum Amsterdam is nu 's werelds grootste Vermeertentoonstelling ooit te zien. In deze docu volgt filmmaker Suzanne Raes de betrokken conservatoren in hun missie om een groot aantal Vermeers 'thuis' te krijgen. Hun doel: het verhaal van Vermeer op een nieuwe, completere manier vertellen.

Het melkmeisje en Meisje met de parel zijn wereldberoemde schilderijen, maar wat weten we over de maker? Er zijn geen zelfportretten, brieven of aantekeningen: Johannes Vermeers kleine oeuvre is alles wat hij naliet. Er worden hem ruim dertig schilderijen toegeschreven, waarvan de meeste in het buitenland zijn. En musea die er een bezitten, laten hun kwetsbare publiekslievelingen niet graag gaan. Het vereist stille diplomatie en innovatief transport om ze over te halen.
 In Dicht bij Vermeer zien we Gregor Weber, vermaard Vermeer-kenner en flamboyant conservator van het Amsterdamse Rijksmuseum, die in het jaar voor zijn pensionering werkt aan zijn grote droom: de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit. Samen met hem gaan Vermeerliefhebbers en deskundigen op zoek naar wat een Vermeer echt een Vermeer maakt. Via nieuwe ontdekkingen en door het laag voor laag ontleden van het werk, komen we in deze film steeds dichter bij de schilder om de beslissingen die hij maakte te ontleden en de stappen in zijn oeuvre te begrijpen.

Tickets

Blijf op de hoogte