Movies That Matter

In het communistische Hongarije komt punkzanger Frank in een psychiatrische kliniek terecht, waar hij Hanna ontmoet. Samen zijn ze vastberaden op te staan tegen het systeem. Wij vertonen Erasing Frank in het kader van Movies that Matter On Tour, met een inleiding door ons eigen MtM-team. Nagesprek is met Rob Keukens, inhoudelijk adviseur voor de GGZ Ecademy*.

Boedapest, 1983. Als Frank en zijn band een opzwepend concert geven, worden ze gearresteerd wegens ‘anti-staatsopzweping en propaganda’. Daardoor komt hij terecht op de open afdeling van de psychiatrische kliniek, waar veel kunstenaars, schrijvers, pacifisten en intellectuelen ‘herstellen van de stress’. Ondanks de relatieve vrijheid heeft Frank moeite zijn geestelijke gezondheid te bewaren. Samen met de gelijkgestemde Hanna zoekt hij manieren om zich te uiten in een omgeving waar alle individualiteit wordt onderdrukt. In vaak surrealistische, droomachtige scènes ontmoet Frank veel interessante personages, zoals de oude Dr. Eros, die hem waarschuwt ‘het meest progressieve regime ter wereld’ niet te dwarsbomen. Is er voor Frank en Hanna een manier om het systeem te verslaan?

*Onze gast voor het nagesprek is Rob Keukens. Hij is inhoudelijk adviseur voor de GGZ Ecademy, een initiatief van Nederlandse GGZ-instellingen om bij- en nascholingsmateriaal te ontwikkelen. Daarnaast is Rob supervisor bij een GGZ-project van de World Health Organization in Oekraïne en verbonden aan het Global Initiative on Psychiatry (GIP). GIP coördineerde campagnes tegen het politieke misbruik van de psychiatrie in onder andere de Sovjet-Unie en Roemenië en is betrokken bij het bevorderen van humane geestelijke gezondheidszorg in tal van landen. Hoeksteen van het werk van GIP is de bescherming van de rechten van mensen die psychisch lijden. Zie ook www.gip-global.org 

Tickets

Blijf op de hoogte