Hitler vs Picasso and the Others

Arts in Cinema, 90 min
Regisseur: Claudio Poli
Acteurs: Timothy Garton Ash, Jean-Marc Dreyfus, Edgar Feuchtwanger

Hitler vs Picasso and The Others brengt ons naar Parijs, New York, Holland en Duitsland waar we directe getuigenissen van alle verhalen beleven. We zien vier grote tentoonstellingen die alle omstandigheden rondom de roofkunst belichten, de mensen die er direct bij betrokken waren, de meest recente teruggevonden werken, alsmede kostbaar archiefmateriaal. 

Er zijn twee manieren waarop de Nazi’s de hand wisten te leggen op roofkunst: door elk spoor uit te wissen van de zogenaamde ‘ontaarde kunst’ en door de brutale, systematische diefstal van klassieke en moderne kunst in heel bezet Europa. 
Tachtig jaar zijn verstreken sinds het naziregime de ‘ontaarde kunst’ definitief in de ban deed middels een tentoonstelling in München in 1937 waarbij deze kunst publiekelijk gestigmatiseerd werd. Tegelijkertijd werd een tentoonstelling georganiseerd om ‘pure, Arische kunst’ te verheerlijken. Dit was ‘De Grote Tentoonstelling van Duitse Kunst’. 

Op dat moment begon ook de kunstroof vanuit musea in alle bezette delen van Europa én uit de huizen van verzamelaars en Joden. Meesterwerken werden in beslag genomen, bestemd voor een museum dat Hitler wilde stichten, het Louvre van Linz, een project dat nimmer verder kwam dan de tekentafel. Vele werken verdwenen ook naar Carinhall, een privé residentie van Herman Göring, de andere grote protagonist in deze Europese kunstroof. 
Het aantal geroofde kunstwerken uit diverse Duitse musea lopen op tot wel 16.000 en 5 miljoen over heel Europa. Kunstenaars op de zwarte lijst waren o.a. Max Beckmann, Paul Klee, Oskar Kokoschka, Otto Dix, MarcChagall en El Lissitzky. Op museummuren stond geschreven ‘incompetente charlatans’ of ‘een belediging voor deDuitse helden uit WO I’ of ‘decadentie, geëxploiteerd voor commerciële doeleinden’. Om de verhalen van toen te vertellen, is er nu deze documentaire voor de bioscoop, 80 jaar na dato, met als speciale gast Toni Servillo.

Met 'Arts in Cinema' starten we een nieuw kunstprogramma met vijf uiteenlopende kunstfilms. Dit programma loopt t/m september. In het najaar keert 'Exhibition on Screen' weer terug in ons programma!

Tickets

Selecteer een dag een tijd:

ma 25 jun19:10

Uw keuze

  • Zaal: Zaal 2 - blauw
  • Datum: Wo 1 feb
  • Tijd: 21:15
  • Prijs:12,50
Informatie over bestellen met een Cineville-pas

Bestel hier uw tickets

Vul uw naam en e-mailadres in om verder te gaan.
Op dit adres ontvangt u uw reserveringsbevestiging.

Informatie over bestellen met een Cineville-pas

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten welke films gaan draaien in Filmhuis Alkmaar?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!