Jinpa

Algemeen, 86 min
Regisseur: Pema Tseden
Acteurs: Jinpa, Genden Phuntsok, Sonam Wangmo

Jinpa is een vrachtwagenchauffeur die door de Tibetaanse hoogvlakte rijdt en per ongeluk een schaap doodrijdt. Hierdoor komt hij in contact met een man die zijn leven verandert. Een filosofisch getint drama met daarin cinematografische hoogstandjes waarin prachtig het Tibetaanse landschap wordt vastgelegd.

Het verhaal speelt zich af in Kekexili, een spookachtige, dunbevolkte Tibetaanse hoogvlakte. Een ruige man in een leren pak met een donkere zonnebril rijdt met zijn vrachtwagen over de uitgestrekte, met sneeuw bedekte vlakte. Hij rijdt per ongeluk een schaap dood en hierdoor ontmoet hij een man die net als de vrachtwagenchauffeur Jinpa heet. Hij is op weg naar Sanak, op zoek naar de moordenaar van zijn vader. Nadat hij de man op de plaats van bestemming heeft afgezet, rijdt Jinpa de chauffeur door naar een klooster.

Bezorgd over een slecht karma vanwege het gedode schaap, vraagt hij een monnik te bidden voor de ziel van het schaap. Ook het verhaal van de man verontrust hem. Hij vindt dat hij een eventuele wraakmoord moet zien te voorkomen. Op zoek naar de potentiële moordenaar komt Jinpa in een theehuis terecht waar een kokette gastvrouw hem probeert te verleiden. In wazige zwart/wit beelden vertelt zij hem in flashback een verhaal van vroeger.  

Jinpa is een cinematografisch hoogstandje waarin de naturalistisch en poëtisch vastgelegde Kekexilische hoogvlakte wordt afgewisseld met expressionistische interieurs. Met name het prachtige kleurenspel, zoals het naast elkaar plaatsen van hete roodoranje interieurs en koele, geelgroene tinten van de nacht zijn indrukwekkend. Jinpa betekent in het Chinees letterlijk: ‘dood een schaap’. Regisseur Pema Tseden maakte eerder de film Tharlo.
Betoverende en mysterieuze film
NRC

Tickets

Selecteer een dag een tijd:

Vandaag15:30
Morgen13:00
vr 20 sep14:50
zo 22 sep11:00
ma 23 sep20:40
wo 25 sep15:25

Uw keuze

  • Zaal: Zaal 2 - blauw
  • Datum: Wo 1 feb
  • Tijd: 21:15
  • Prijs:12,50
Informatie over bestellen met een Cineville-pas

Bestel hier uw tickets

Vul uw e-mailadres in om verder te gaan.
Op dit adres ontvangt u uw reserveringsbevestiging.

Informatie over bestellen met een Cineville-pas

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten wat er speelt bij Filmhuis Alkmaar?
Meld je hieronder aan en ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief!