Ketting van Threes

Special, 80 min
Regisseur: Niko Hoebe, Gert Fokkens en Peter Sieben
Tickets

Een filmportret van de inmiddels 91-jarige Threes Moolhuysen-Coenders. Een vrouw die de laatste veertig jaar een opmerkelijke rol heeft gespeeld in de wereld van kunst en design. Onder meer als verzamelaar, opdrachtgever, organisator van tentoonstellingen en uitgever van boeken. Na de film is er een nagesprek met Niko Hoebe.

Design is hotter dan hot. In kranten, tijdschriften en op internetsites duiken de nieuwste trends op. Ook musea en andere tentoonstellingsruimten besteden er ruim aandacht aan. Inmiddels heeft design dan ook een enorm publieksbereik. De Dutch Design Week Eindhoven, trekt jaarlijks bijna 300.000 bezoekers.

Dat was dertig jaar geleden wel anders. Toen had slechts een select gezelschap oog voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vormgeving in brede zin. Threes was in die tijd een van de eersten die de scheidslijn tussen kunst en design wegtrok en puur oog had voor de vormgeving van objecten; of dat nu beelden waren, schilderijen, installaties of sieraden, meubels, kleren of huisraad. Het ging haar ook niet om de materiële waarde van voorwerpen, maar puur om de vorm. Voor haar was vorm inhoud.  

In 1985 opende zij het TC Design Center in het souterrain van het huis waar zij met haar gezin woonde. Zij was toen al ver in de vijftig. Zij deed dat uit innerlijke noodzaak, als een statement. Zij vond eenvoudigweg dat er in Nederland een tentoonstellingsruimte voor design ontbrak.  

In De ketting van Threes vertellen kunstenaars, ontwerpers, museumdirecteuren en anderen over de invloed van Threes op hun werk. Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag noemt haar ‘een mecenas in de oude betekenis van het woord’. Fotograaf Michaël Ferron spreekt van ‘De Moeder Theresa van de Kunst’.

Een film van Niko Hoebe, Gert Fokkens en Peter Sieben. Muziek Jan van Wijk

Tickets

Selecteer een dag een tijd:

wo 27 sep19:30
zo 1 okt19:30

Uw keuze

  • Zaal: Zaal 2 - blauw
  • Datum: Wo 1 feb
  • Tijd: 21:15
  • Prijs:12,50
Informatie over bestellen met een Cineville-pas

Bestel hier uw tickets

Vul uw naam en e-mailadres in om verder te gaan.
Op dit adres ontvangt u uw reserveringsbevestiging.

Informatie over bestellen met een Cineville-pas

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten welke films gaan draaien in Filmhuis Alkmaar?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!