Le Mépris

Retrospectief Jean-Luc Godard, 103 min
Regisseur: Jean-Luc Godard
Acteurs: Brigitte Bardot, Michele Piccoli, Jack Palance, Fritz Lang

Naar aanleiding van de recent uitgebrachte film Le Redoutable, brengt Filmhuis Alkmaar een selectie uit het rijke oeuvre van filmlegende Jean-Luc Godard naar het witte doek!  Paul Laval is scenarioschrijver en sinds enige tijd getrouwd met Camille. Aan het begin van de film houden ze van elkaar, aan het eind is de liefde van Camille veranderd in 'mépris'; verachting. Naar de oorzaken daarvan mag de kijker zelf op zoek gaan.

Een film van Jean-Luc Godard, waarin Brigitte Bardot de hoofdrol speelt. Op het eerste gezicht twee onverenigbare grootheden in de Franse cinema. Godard, de voorvechter van onafhankelijke auteursfilms, en Bardot, het boegbeeld van grenzeloze commercialisering van de wereld van de film. Dat het in 1963 toch gebeurde mag wel een klein wonder heten. 
Le mépris (de verachting) is het resultaat van die samenwerking, het werd Godards meest commerciële film en een van Bardots bekendste filmrollen. Bardot, normaal gewend aan lichte rollen waarbij het vooral om haar uiterlijk draait, speelt in Le mépris een psychologische rol. 

De film toont de totstandkoming van een moderne verfilming van het Odyssee-verhaal, maar gaat eigenlijk over de traditionele clash tussen het commerciële Amerika en het artistieke Europa.In tegenstelling tot het boek legde Godard de nadruk op de man-vrouwverhouding. De film laat iedere rol zijn/haar eigen taal spreken. Jack Palance spreekt Engels, Fritz Lang Duits etc. Er loopt constant een vertaalster met de spreker in beeld. Godard was een groot bewonderaar van de regisseur Fritz Lang. In de slotscène is dan ook Lang in de regisseursstoel te vinden met een jonge man achter zich, een jonge Godard.
Gebaseerd op het boek uit 1954 'Il disprezzo' van Alberto Moravia. 


 

Tickets

Selecteer een dag een tijd:

Vandaag19:00
wo 25 apr19:00

Uw keuze

  • Zaal: Zaal 2 - blauw
  • Datum: Wo 1 feb
  • Tijd: 21:15
  • Prijs:12,50
Informatie over bestellen met een Cineville-pas

Bestel hier uw tickets

Vul uw naam en e-mailadres in om verder te gaan.
Op dit adres ontvangt u uw reserveringsbevestiging.

Informatie over bestellen met een Cineville-pas

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten welke films gaan draaien in Filmhuis Alkmaar?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!