Movies That Matter

Mai Khoi is een van Vietnams grootste popsterren – en dan begint ze zich uit te spreken. Terwijl de autoriteiten proberen haar tot zwijgen te brengen, maakt haar activisme haar wereldwijd bekend. Tijdens de opnames van haar politieke album Dissent, voelt ze dat ze niet meer veilig is in Vietnam.

Als dochter van een muziekleraar is Mai Khoi’s leven al van kinds af aan gevuld met muziek. Ze werd een superster met haar doorbraaknummer ‘Vietnam’, over de schoonheid van haar moederland. Maar meer en meer begint Mai Khoi haar sterrenstatus te gebruiken om zich uit te spreken over tal van sociale onderwerpen, zoals vrouwenrechten, lgbt-rechten en vrijheid van meningsuiting. De politie begint invallen te doen bij haar concerten, en al snel verbiedt de overheid haar optredens.

Regisseur Joe Piscatella (Joshua: Teenager vs. Superpower) volgt Mai Khoi tijdens de opnames van haar album Dissent dat, zoals ze zelf zegt, ‘de regering kwaad zal maken’. Terwijl haar politieke activisme haar internationale bekendheid vergroot, maakt ze plannen om het land te ontvluchten voordat het album wordt uitgebracht.

Aansluitend is er een nagesprek in de filmzaal met antropoloog en historicus John Kleinen, tot aan zijn pensionering in 2013 verbonden aan de Universiteit Van Amsterdam (UVA).   Kleinen doceerde antropologie en geschiedenis van Zuidoost-Azië, met als specialisatie Vietnam. Tijdens het nagesprek zal hij o.a. ingaan op de geschiedenis van Vietnam, de huidige politieke situatie en de maatschappelijke omstandigheden. Met nadruk op de vrijheid van meningsuiting , mensenrechten en de positie van de vrouw in de Vietnamese samenleving.  Zie ook www.thevanishingvillage.org  

Tickets

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten wat er speelt bij Filmhuis Alkmaar?
Meld je hieronder aan en ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief!