Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle

Documentaire, 85 min
Regisseur: Grace Winter en Luc Plantier

Portret van de ontdekkingsreiziger Robert de Wavrin, die rond1920 etnografische films maakte in verschillende landen in Latijns-Amerika. Zijngeschriften waren vergeten, zijn foto's onbekend en de films die hij er maaktedeels verknipt. Middels deze documentaire, met prachtig historisch materiaaluit het Koninklijk Belgisch Filmarchief, wordt hij nu aan de vergetelheidonttrokken.

Om een celstraf te ontlopen, trekt markies Robert de Wavrin (1888-1971) in 1913 naar Zuid-Amerika. De aristocraat verruilt kasteel Ronsele voor de jungle en wordt zo een avonturier die het liefst naar plekken gaat waar anderen niet komen. Als fotograaf en filmmaker ontwikkelt hij zich tot pionier van de etnografische cinema. De inheemse bevolking ziet in hem een pijp rokende tovenaar, maar heeft ook respect voor deze Belg, die liever in een indianenhut slaapt dan in een hotel. 

Op basis van fascinerend archiefmateriaal, waaronder zijn fraaie foto's en antropologische films, stelden Grace Winter en Luc Plantier een boeiende film samen over zijn expedities. De markies filmde volken die inmiddels verdwenen zijn, zoals de Pareci-indianen, en fotografeerde het Tzantza-ritueel van het koppensnellende Shuar-volk, waarbij een medicijnman de hoofden van gedode vijanden krimpt tot een draagbare totem. Toch is het geen exotisme: De Wavrin was oprecht geïnteresseerd in de inheemse volken die hij documenteerde. 

Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle was één van de grote publieksfavorieten tijdens het afgelopen Filmfestival van Rotterdam (IFFR).

Tickets

Selecteer een dag een tijd:

Vandaag18:50
zo 25 mrt16:00

Uw keuze

  • Zaal: Zaal 2 - blauw
  • Datum: Wo 1 feb
  • Tijd: 21:15
  • Prijs:12,50
Informatie over bestellen met een Cineville-pas

Bestel hier uw tickets

Vul uw naam en e-mailadres in om verder te gaan.
Op dit adres ontvangt u uw reserveringsbevestiging.

Informatie over bestellen met een Cineville-pas

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten welke films gaan draaien in Filmhuis Alkmaar?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!