Algemeen

Deze documentaire toont een verbijsterend relaas waarin aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici, publicisten en betrokkenen, wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren ’50 tot het moment waarop hij in 1968 werd vermoord.

Regisseur Sam Pollard toont in Martin Luther King vs. the FBI hoe de vreedzame voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging Martin Luther King Jr, kort na zijn beroemde 'I have a dream'-speech door de FBI werd aangemerkt als gevaar voor de toekomst van Amerika. Met behulp van vrijgegeven geheime staatsdocumenten en geïnspireerd op het werk van historicus en Pulitzerprijs winnaar David J. Garrow laat de documentaire zien hoe de FBI onder leiding van J. Edgar Hoover, een heksenjacht opende op King. Daarbij werd hij constant in de gaten gehouden en lastiggevallen door de Amerikaanse regering.
Hoover zag in de massale beweging tegen rassendiscriminatie in jaren ’50 en’60 een communistisch complot en gaf opdracht King af te luisteren. FBI-rechercheurs ontdekten dat de geliefde en charismatische dominee er buitenechtelijke relaties op na hield en zetten hem met een getypte, anonieme brief onder druk: "Er is maar één ding dat u nog kunt doen. U weet wat het is."

Tickets

Blijf op de hoogte