Algemeen

De hoofdrol in Nomadland wordt gespeeld door Frances McDormand, die we allemaal nog kennen van haar fantastische rol in Three Billboards Outside Ebbing Missouri. 

Fern is een weduwe die door de economische crisis haar huis in een treurig stadje in Nevada is kwijtgeraakt. Met haar tot camper verbouwde busje sluit ze zich aan bij een groep rondreizende zestigers en zeventigers die door de crisis van 2008 huis en baan zijn verloren. Het zijn mensen die zijn uitgespuugd door het kapitalistische systeem en bestaan bij de gratie van seizoensarbeid: nu eens een paar weken pakketjes inpakken bij Amazon, dan weer schoonmaken op een camping. Ze vormen een onzichtbare parallelle schaduwmaatschappij die de ‘normale wereld’ faciliteert.

Docudrama Nomadland is gebaseerd op het gelijknamige non-fictie boek Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century. Een aantal ‘nomaden’ uit het boek speelt zichzelf, Fern is een bedacht personage. Haar rol is vaak die van aangever: door te luisteren naar de levensverhalen van de echte rondreizenden geeft zij hun letterlijk een stem.

'Nomadland schetst een iets te romantisch portret van het Amerika zonder sociaal vangnet' ★★★★ - de Volkskrant

'Nomadland is een diep ontroerende roadmovie' ★★★★★ - Trouw

Tickets

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten wat er speelt bij Filmhuis Alkmaar?
Meld je hieronder aan en ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief!