Pantserkruiser Potemkin

Classic, 65 min
Regisseur: Sergej Eisenstein
Acteurs: Aleksandr Antonov, Vladimir Barsky, Grigori Aleksandrov

Een klassieker over een muiterij op een oorlogsschip. Een indrukwekkende film over de revolutie begin vorige eeuw met een treffend tijdsbeeld over Rusland. 

Deze beroemde film gaat over het waargebeurde verhaal van een muiterij op een Russisch oorlogsschip tijdens de revolutie van 1905. Het verhaal begint met een discussie over bedorven vlees aan boord van de pantserkruiser Potemkin. Nadat de scheepsdokter het vlees als gezond heeft bestempeld, weigert een deel van de bemanning om de soep gemaakt van het bedorven vlees op te eten. Vervolgens geeft de kapitein van het schip het bevel om een aantal matrozen te executeren als voorbeeld voor de anderen. Op het moment dat het vuurpeloton klaar staat om te schieten roept debolsjewistische matroos Vakulinchuk dat ze het bevel moeten negeren. Het vuurpeloton luistert naar deze oproep waarna een gevecht uitbreekt tussen de matrozen en hun officieren.

Regisseur Eisenstein gebruikte deze film om te experimenteren met montage, zodat de film een zo groot mogelijke emotionele invloed op het publiek zou hebben. Zijn experiment was zo succesvol, dat propagandaleider Goebbels zich zeer lovend uitliet over de film. Een twijfelachtige eer. De film werd overigens wel verboden in nazi-Duitsland. Ook in andere westerse landen is deze film enige tijd verboden geweest.

Tickets

Selecteer een dag een tijd:

Morgen15:30
zo 24 dec15:30

Uw keuze

  • Zaal: Zaal 2 - blauw
  • Datum: Wo 1 feb
  • Tijd: 21:15
  • Prijs:12,50
Informatie over bestellen met een Cineville-pas

Bestel hier uw tickets

Vul uw naam en e-mailadres in om verder te gaan.
Op dit adres ontvangt u uw reserveringsbevestiging.

Informatie over bestellen met een Cineville-pas

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten welke films gaan draaien in Filmhuis Alkmaar?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!