Algemeen

Met z'n AC/DC shirt en beanie lijkt Dieter Bachmann meer op een rocker dan op een leraar. Hij is zo’n docent die je zelf had willen hebben, met hart voor zijn leerlingen. In deze docu zie je hoe hij ervoor zorgt dat ze zich thuis voelen in hun Duitse, multi-culti industriestad en ze zicht biedt op een betere toekomst. Een must-see, die je niet meer loslaat. 

De onorthodoxe leraar Dieter Bachmann geeft les in Stadtallendorf, een Duitse stad met een complexe geschiedenis waar buitenlanders zowel integreren als worden buitengesloten. Hij probeert zijn leerlingen zich thuis te laten voelen. Ze zijn tussen de twaalf en veertien jaar oud, komen uit negen verschillende landen en sommigen beheersen de Duitse taal nog niet.
Op de rand van zijn pensioen wil Bachmann deze burgers-in-wording inspireren en met een gevoel van nieuwsgierigheid naar een breed scala aan beroepen, onderwerpen, culturen en meningen de wereld in sturen. Bachmann biedt zijn leerlingen zicht op een betere toekomst, maar leert ze ook hoe gecompliceerd de relatie met buitenlanders is geweest in hun stad. Met zijn beanie en AC/DC shirt lijkt Bachmann eerder een hippie of een rockster dan een normale basisschoolleraar. Af en toe speelt hij ook een deuntje om een punt over te brengen, met teksten die hij zelf bedenkt. Maar het is vooral ook de individuele betrokkenheid van de leraar die de eigenwaarde van zijn leerlingen versterkt. Hij is net zo eerlijk over zijn eigen leven, als hij van hen verwacht.
Herr Bachmann und seine Klasse is een inspirerend bewijs dat de juiste leraar op het juiste moment, een van de grootste geschenken van het leven kan zijn. De film ging dit jaar in première op het Filmfestival van Berlijn en werd zeer lovend ontvangen. De pers was unaniem positief en de documentaire won er de Zilveren Beer en de Audience Award.