Algemeen

Dit Italiaanse drama volgt vijf zussen in drie verschillende fases van hun leven. Ze wonen in een vervallen appartement in Palermo en leven van de duiven die ze houden en verhuren voor evenementen. Hun fijne jeugd wordt verstoord als één van hen plotseling overlijdt.

Le Sorelle Macaluso van de Italiaanse filmregisseur en theatermaker Emma Dante speelt zich net als haar debuutfilm Una via a Palermo (2013) af in haar thuisstad Palermo. Ze baseerde de film op een toneelstuk dat ze zelf schreef. Twaalf actrices van verschillende leeftijden spelen de vijf zussen in hun jeugd, als volwassen vrouwen en als hoogbejaarde dames.
De indringende en nostalgische soundtrack van de film bestaat uit klassieke stukken van Erik Satie, de Siciliaanse musicus en filmmaker Franco Battiato en de Italiaanse rock-hit van Gianna Nannini, Meravigliosa creatura. Le Sorelle Macaluso ging vorig jaar in première tijdens het Filmfestival van Venetië en won er de Pasinetti Award voor 'beste film.' De vijf actrices die de jeugdige zusjes spelen werd de prijs voor 'beste actrice' toegekend.