Drama

In augustus vertonen we een aantal Italiaanse klassiekers. In Otto e Mezzo, Italiaans voor 8 1/2, speelt Mastroianni filmregisseur Guido, die net een grote hit achter de rug heeft. Hij wil bijkomen in een rustoord, maar daar komt niets van terecht. Zijn producent doet alweer een beroep op hem, en zijn vrouw en minnares eisen aandacht. 

Terwijl Guido worstelt met zijn 'regisseursblok' verliest hij zich in herinneringen en fantasieën. Otto e Mezzo is een persoonlijk werk van grootmeester Fellini die - na zijn eigen internationale succes La dolce vita - de balans van zijn carrière en persoonlijke leven opmaakt en het creatieve proces van het menselijk brein bestudeert. Zo worden beelden van een dansende prostituée op het strand, de overleden ouders van de regisseur, jeugdherinneringen aan een circus en een groep vrouwen die de regisseur met een zweep denkt te temmen, even logisch als onlogisch met elkaar verbonden.
Bizar, sensueel vormgegeven drama dat werd onderscheiden met twee Oscars: voor beste niet-Engelstalige film en voor de kostuums van Piero Gherardi.