Algemeen

Deze Brits-Franse dramafilm is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. De briljante vertolking van Anthony Hopkins (The Silence of the Lambs, The Two Popes) laat je geen moment los. 

Olivia Colman (The Crown, The Favourite) als zijn dochter Anne, maakt zowel haar onmacht als haar liefde tastbaar. Anne zoekt opnieuw een verzorgster voor haar dementerende vader, die steeds weer alle hulp afwijst. Ze wil zeker zijn dat er goed voor hem wordt gezorgd als zij er niet is. Voor Anthony is niet meer duidelijk wat echt is en wat zich in zijn hoofd afspeelt. We beleven het verhaal door zijn ogen en voelen zijn verwarring. Zijn vertrouwde omgeving blijkt niet meer zo vertrouwd.

The Father won de publieksprijs op het Filmfestival van San Sebastián. Hopkins wordt alom geprezen voor zijn verbluffende prestatie en won een Oscar voor Beste Acteur. Florian Zeller verfilmde zelf zijn gelauwerde toneelstuk, dat onder andere op West End en Broadway te zien was.