Documentaire

De bekroonde documentairemakers Peter Middelton & James Sinney (Notes On Blindness, 2016) maakten een omvattende documentaire over een van de meest getalenteerde kunstenaars van de twintigste eeuw: Charlie Chaplin (1889-1977). The Real Charlie Chaplin is het ultieme portret van de mens achter de legendarische filmmaker.

Decennialang was hij een van de beroemdste mannen op aarde. Dé komiek die de iconische zwerver The Tramp op het witte doek tot leven bracht. Dé filmmaker dankzij The Kid, Modern Times en The Great Dictator, films die nog veel zeggingskracht hebben. Maar wie was de mens achter deze geniale alleskunner?

Aan de hand van geënsceneerde beelden met nieuw ontdekte interviewopnames en Chaplin’s persoonlijke archiefmateriaal wordt zijn razendsnelle opkomst geconstrueerd. Tot het moment dat hij uit de gratie viel. Nooit eerder gehoorde stemmen – waaronder die van zijn kinderen en een vriendin uit zijn kindertijd - werpen nieuw licht op de baanbrekende, controversiële artiest.

Actrice Pearl Mackie brengt als verteller de persoon Chaplin tot leven. Zijn hele carrière heeft de media een grote rol gespeeld in de beeldvorming rondom Chaplin. Aanvankelijk in zijn voordeel, maar later werd hij beticht van communistische denkbeelden en moest hij zelfs de VS verlaten.