Drama

Het leven is een kort feest dat snel vergeten is, een droom binnen een droom. Deze nieuwe film van Gaspar Noé - een beetje het enfant terrible onder de Franse filmmakers - is een verrassend ingetogen drama over een ouder echtpaar waarvan de vrouw begint te dementeren. Ook zijn manier van filmen is bijzonder.

Je ziet een ouder koppel in hun Parijse flat, op een bijzondere manier gefilmd. ‘Vader’ (vertolkt door Dario Argento) zorgt, terwijl hij schrijft aan zijn boek over de relatie tussen dromen en films, voor zijn dementerende echtgenote (een rol van Françoise Lebrun). Maar in plaats van dat het perspectief telkens wisselt, volg je de twee op het scherm de hele tijd gelijktijdig. Geen vrolijk onderwerp, wel heel erg van deze tijd en ontzettend goed gemaakt. Vortex heeft wel iets weg van Amour, over de liefde van het Franse echtpaar dat vecht tegen de klappen die de ouderdom uitdeelt.  

Voorafgaand aan de film vertelt filmcriticus Joost Broeren in een video essay over het gebruik van de split screen-techniek in cinema.     

Tickets

Blijf op de hoogte