Algemeen

Mark Cousins graaft in verborgen filmgeschiedenis, belicht het – aanzienlijke – aandeel van vrouwen in de ontwikkeling van de filmkunst en toont hoe vrouwelijke regisseurs te werk gingen. Welke verhalen vertelden ze? Wat waren hun methodes?In deel 1 richt hij zich op de technieken die regisseurs inzetten om de kijker de vertelling binnen te halen. Een wervelende, mysterieuze of voorspellende openingssequentie kan groot effect hebben.

Dit deel van de 7-delige documentaireserie van Mark Cousins kun je als cursus bekijken. Voor deze serie van 7x 2 uur betaal je slechts € 70,-. Koop hier een abonnement.

Tone 
Ook de toonwaarde (sfeer) is van betekenis; Cousins laat een paar voorbeelden zien van films die in toon verschillen: van zoet, gewelddadig of poëtisch tot boos, moralistisch of verheugd.

Believability 
Hoe creëer je fictie die ‘als het leven zelf’ aanvoelt? Fragmenten uit zulke verschillende films als Lois Webers The Blot (1921) en Toni Erdmann (2016) van Maren Ade tonen hoe vrouwelijke regisseurs echte emoties weten te suggereren.

Introducing Character 
De manier waarop personages worden geïntroduceerd is van cruciale betekenis. Cousins demonstreert verschillende manieren van aanpak. In Shirley Clarkes The Connection (1961) worden de personages geïntroduceerd door de filmcrew van een documentaire; Yuliya Sointseva filmt haar hoofdpersoon in het sovjetdrama The Story of the Flaming Years (1961) als een heroïsch beeld bovenop een gebouw.

Meet Cute 
Fragmenten uit de films van Germaine Dulac, Céline Sciamma en Kathryn Bigelow laten zien hoe de eerste ontmoeting (‘meet cute’) van een potentieel liefdesstel op steeds andere manieren geloofwaardig kan worden verbeeld.

Tickets

Blijf op de hoogte