Algemeen

Deel 2 van een duizelingwekkende reis door de filmgeschiedenis, gezien door de ogen van de grootste vrouwelijke regisseurs. Onze gidsen zijn Tilda Swinton, Jane Fonda, Debra Winger, Adjoa Andoh, Kerry Fox, Thandie Newton en Sharmila Tagore.Mark Cousins graaft in verborgen filmgeschiedenis, belicht het – aanzienlijke – aandeel van vrouwen in de ontwikkeling van de filmkunst en toont hoe vrouwelijke regisseurs te werk gingen. Welke verhalen vertelden ze? Wat waren hun methodes?

Dit deel van de 7-delige documentaireserie van Mark Cousins kun je als cursus bekijken. Voor deze serie van 7x 2 uur betaal je slechts € 70,-. Koop hier een abonnement.

In deel 2 kijkt Cousins onder meer naar het gebruik van close-ups, volgshots en kadering. Ook de verplaatsing (beweging) en de ontdekking (verandering van perspectief) kunnen heel specifiek worden ingezet om de relaties tussen hoofpersonen kleur te geven.Conversation Sofia Coppola (The Vrigin Suicides), Cecile Tang (The Arch) en Angela Schanelec (Places in Cities) laten zien hoe verschillend je menselijke communicatie kunt vormgeven.

Framing 
Precies uitgedachte kadrering blijkt hét middel om sport tot ballet te maken (Leni Riefenstahls Olympia) of emoties op te roepen (denk aan de smachtende blikken in Lucrecia Martels The Holy Girl).

Tracking 
Als kijker kun je ook de indruk hebben dat jij het zelf bent die de acteurs volgt. In het ‘tracking shot’ beweeg je mee met of van de acteurs vandaan. Gave voorbeelden van de emotionele binding die dit oproept vind je in Chantal Akermans D’Est of in Le lit van Marion Hänsel.

Staging 
Film is geboren uit het theater; in beide kunstvormen is de enscenering – de manier waarop acteurs door het beeld of over het toneel lopen (handeling), de plaatsing van decors, props en figuranten – cruciaal. Zo accentueert Kinuyo Tanaka in The Moon Has Risen de emotionele spanning door een onzichtbare geometrie in de beeldopbouw. En in het tragikomische Toni Erdmann van Maren Ade onderstreept de enscenering de afstand tussen vader en dochter.

Journey 
Hoe het thema van de reis (beweging) verschillende personages samen kan brengen in een gedeelde ruimte zie je bij Andrea Arnolds overdonderende roadmovie American Honey.

Discovery 
Plotselinge ontdekking: in Céline Sciamma’s Tomboy ziet de moeder haar kind opeens in een heel nieuw licht.

Tickets

Blijf op de hoogte