Zama

Algemeen, 120 min
Regisseur: Lucrecia Martel
Acteurs: Daniel Gimenez Cacho, Lola Dueñas, Mariana Nunes, Matheus Nachtergaele

De onvergelijkbare Lucrecia Martel vertaalt de klassieke roman uit 1956 naar een sensuele koloniale dystopie. In wat later Paraguay wordt wacht de Spaanse gezant Don Diego de Zama op een brief van de koning voor overplaatsing naar Argentinië. 

Overplaatsing. Daar heeft Don Diego de Zama zijn zinnen op gezet. Hij heeft de Spaanse koning lang genoeg gediend in deze koloniale uithoek, ver weg van de beschaafde wereld, ver weg ook van zijn vrouw en kinderen, van wie hij nog maar zelden iets verneemt. Een brief is drie of vier maanden onderweg. Gouverneurs komen en gaan, ondergeschikten worden overgeplaatst of gaan dood, maar Zama blijft waar hij is, de verliezer in elk conflict.
Het periodedrama heeft veel raakvlakken met het eerdere werk van Lucrecia Martel, misschien nog wel het meest met haar debuut (La Ciénaga), waarin een verveelde, rijke Argentijnse familie een zomer lang rondhangt bij een vervuild zwembad. Zama toont dezelfde starre klassenmaatschappij, maar dan een paar eeuwen eerder. Tradities uit Europa worden verheerlijkt, ook al botsen ze met het verzengende klimaat. Alle personages zijn gevangenen van hun maatschappelijke rol. Ze zijn hypocriet zonder het door te hebben, vastgelopen in halfslachtige goede bedoelingen. Dat geldt bovenal voor Zama, die zich steeds meer verliest in zijn gedachten en wanen. 

Een film waaraan je je rustig moet overgeven. De beloning is rijk, zeker wanneer de treurige held dan toch eindelijk in beweging komt, op weg naar een onvermijdelijke, fantastische ondergang. Het laatste half uur van Zama is van een zelden vertoonde schoonheid; een verbluffend tropisch visioen.

Tickets

Selecteer een dag een tijd:

do 19 jul18:45
ma 23 jul18:50
vr 27 jul16:30
za 28 jul13:00

Uw keuze

  • Zaal: Zaal 2 - blauw
  • Datum: Wo 1 feb
  • Tijd: 21:15
  • Prijs:12,50
Informatie over bestellen met een Cineville-pas

Bestel hier uw tickets

Vul uw naam en e-mailadres in om verder te gaan.
Op dit adres ontvangt u uw reserveringsbevestiging.

Informatie over bestellen met een Cineville-pas

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten welke films gaan draaien in Filmhuis Alkmaar?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!