Au revoir Jean Luc Godard

Op 13 september overleed de Franse filmmaker Jean-Luc Godard, een baanbrekende filmmaker en uitvinder van de Nouvelle Vague-beweging. Reden voor de terugkeer van vier titels op het grote doek, waaronder À bout de souffle en Le mépris.  
 
We vertonen een klein deel van zijn enorme oeuvre:
 
A bout de souffle

Deze film uit 1960, het debuut van Jean-Luc Godard, is de allereerste in de destijds vernieuwende Nouvelle Vague-stijl.Je ziet Michel (de destijds 26-jarige Jean Paul Belmondo) als nonchalante, koelbloedige autodief die op Humphrey Bogart wil lijken. Onderweg naar Parijs steelt hij een auto en vermoordt hij een politieagent...

 

Une femme est une femme

Een exotische danseres besluit dat het tijd is om een kind te krijgen. Als haar geliefde het niet eens is met deze beslissing, richt ze haar pijlen op zijn beste vriend. 

 

Le mépris

Voor deze film uit 1963 naar een roman van Alberto Moravia had de regisseur de beschikking over een ruim budget, wat resulteerde in veel oogverblindende shots. En de scènes met een blote Brigitte Bardot zijn natuurlijk best ‘ohh la la’.

 

Pierrot le fou

In dit drama uit 1965 rekent Jean-Luc Godard af met de mislukking van zijn huwelijk met Anna Karina in de vorm van een roadmovie vol politieke, absurde en cinefiele incidenten.