TALKS die je absoluut niet mag missen - Filmfestival Alkmaar

Vier dagen lang vertonen we de parels van de Europese Cinema. We hebben een bomvol programma met meer dan 35 films, maar ook heel erg veel interessante nagesprekken en inleidingen tijdens het hele festival!

Uitgelichte talks die je niet mag missen!

Nagesprek bij de film 'Sorry We Missed You': de werknemer als wegwerpartikel
Vrijdag 8 november 17.15 uur
Voor de film, om 16.00 uur, is er een vrijmibo in de foyer van het filmhuis. En na afloop, rond 19.00 uur, gaat presentator Andrea van Pol in gesprek over ‘de werknemer als wegwerpartikel’. Enerzijds willen werkgevers niet meer vastzitten aan personeel – die flexibele zzp’ers zijn dan heel handig.

Anderzijds ziet de politiek en de bonden het somber in voor die arme kleine zelfstandigen die geen verzekeringen hebben en geen pensioen opbouwen. Toch groeit het aantal zzp’ers fors. Wat moeten we met ze? Proberen om ze weer in loondienst te krijgen? Of is dit nu wat je noemt de nieuwe economie, de toekomst van de arbeidsmarkt? Te gast: bouwondernemer René Kesselaar, politicoloog en aanjager van de Werkvereniging Roos Wouters en Irene van Hest van FNV Zelfstandigen.

https://www.filmhuisalkmaar.nl/films/sorry-we-missed-you-film-talk

Nagesprek bij de film 'Hors Normes': wat moeten we met de kinderen die nergens passen?
Vrijdag 8 november 14.00 uur

Presentator Andrea van Pol gaat na afloop van de film met experts in gesprek over de situatie in Nederland – die veel weg heeft van de situatie in Hors normes. Hier zijn gemeenten sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zou die taak het liefst weer bij het Rijk terugleggen. Kan dat? En waar gaat het precies mis? Hoe kan het gebeuren dat je kinderen weg moet sturen? En wat gebeurt er dan met ze? We gaan luisteren naar de verhalen van de zorginstellingen, waaronder Lijn 5. https://www.filmhuisalkmaar.nl/films/hors-normes-the-specials-film-talk

Nagesprek bij de film 'Compostella': wat als de regels wegvallen?
Zondag 10 november 15.30 uur

Het is zondag, dus tijd voor bezinning. Na de film gaat Andrea van Pol het gesprek aan over onze behoefte aan houvast. Nu we niet meer (zo vaak) naar de kerk gaan, zoeken we andere vormen van zingeving. Naar Compostella lopen, bijvoorbeeld. Of op mindfullness-training. Nog harder werken.

Filosoof en schrijver van De Zinmakers Ben Kuiken schetst hoe we anno 2019 invulling geven aan die behoefte. Wat we doen en waarom we dat doen. En waarom controle willen hebben júist niet werkt.

Socioloog Francine Boon zet die behoefte in historisch perspectief: het zit in ons. Ook valt het haar op dat met name jonge mensen – ze is zelf 28 – een burn-out krijgen. Omdat ze de druk voelen van het ‘leuk’ hebben, succesvol zijn.

https://www.filmhuisalkmaar.nl/films/compostella-film-talk

Overige talks, nagesprekken en Q&A's die je kunt bijwonen:

Donderdag 7 november: De Poolse bruid met Q&A regisseur Karim Traïda en acteur Jaap Spijkers

Nederlandse film uit 1998 met o.a. Jaap Spijkers en Monic Hendrickx die bekroond werd met een Gouden Kalf voorzowel regisseur Karim Traïda en actrice Monic Hendrickx ove een boer die een Poolse vluchtelinge aantreft op zijn erf. Hij draagt haar naar binnen en ze verandert zijn leven volledig. Zonder veel woorden tot hun beschikking te hebben leren de twee elkaar kennen en bloeit de liefde op.

Vrijdag 8 november: regisseur/filmmaker Hans Bromet beantwoord na de docufilm Leegstaand Monument vragen van kijkers over zijn project Joods Werkdorp in de uitgestrekte polder van de Noordhollandse Wieringermeer. In het speciaal opgerichte opleidingscentrum leren zij een ambachtelijke vakopleiding die hen in staat moet stellen te emigreren naar Palestina of Amerika. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt de plek ontruimd en de meeste bewoners afgevoerd naar concentratiekampen. Na jarenlange leegstand zijn er plannen om in het Joods Werkdorp ruim 300 Oost-Europese flexwerkers te huisvesten. Dit zorgt voor spanning en verdeeldheid in de gemeenschap en de lokale politiek.

https://www.filmhuisalkmaar.nl/films/leegstaand-monument-q-a

Vrijdag 8 november staan regisseur Willem Baptist en worstelaar Scott Valentine gasten na afloop te woord om vragen te beantwoorden.

Ring of Dreams van Willem Baptist geeft een ontroerend en bij vlagen komisch kijkje achter de schermen van showworstelen in Nederland, waar jongens en meiden vechten voor hun dromen, en proberen te ontsnappen aan hun dagelijkse levens.

https://www.filmhuisalkmaar.nl/films/ring-of-dreams-q-a

Zaterdag 9 november verzorgt, voorafgaand aan de film, programmamaker en Filmkrantjournaliste Gerlinda Heywegen een lezing over de grootste na-oorlogse filmmaker van Rusland: Tarkovski.

Wat maakt Tarkovsky’s droomwereld vol mist, sneeuw, water en vuur zo bijzonder, zo betoverend en ook verraderlijk?

https://www.filmhuisalkmaar.nl/films/solaris-film-talk

Zondag 10 november een zeer boeiende lezing over Europese film van filmwetenschapper Rudi de Boer

Bestaat er zoiets als dé Europese film? In de Verenigde Staten denkt men dat Europese films vooral ‘moeilijk’ zijn of ‘kunstzinnig’. Het is echter vreemd om films uit behoorlijk uiteenlopende landen op één hoop te gooien: een Spaanse film heeft een andere feel dan een Deense film. Er bestaan veel vooroordelen over Europese films. De Spaanse cinema is vurig, net als het volk zelf. De Franse cinema is nogal intellectueel. Duitse cinema is hoe dan ook altijd verbonden aan De Tweede Wereldoorlog. En Italiaanse cinema moet visueel toch vooral mooi zijn? Maar ook wij hebben de nodige vooroordelen, want we vinden Nederlandse film vaak bij voorbaat al slecht. Erg kort door de bocht allemaal, maar waar komen deze vooroordelen vandaan? Rudi de Boer geeft uitleg!

https://www.filmhuisalkmaar.nl/films/lezing-bestaat-de-europese-film

Zondag 10 november: Puck en Hans met een wervelende Q&A na de docufilm

Niemand heeft zoveel voor de Nederlandse mode betekend als het designersduo Puck & Hans. Na een glansrijke carriere van 30 jaar krijgen ze onverwacht een overzichtstentoonstelling, een bekroning op hun werk.

https://www.filmhuisalkmaar.nl/films/puck-hans-made-in-holland-q-a


Bekijk het hele programma hier: https://www.filmhuisalkmaar.nl/filmfestival-alkmaar-2019/het-programma

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten wat er speelt bij Filmhuis Alkmaar?
Meld je hieronder aan en ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief!