Inleiding van Tony Palmer bij Bird on a Wire

Zelden is een portret van een artiest zo openhartig geweest als Tony Palmer's Bird on a Wire, waarin Leonard Cohen gevolgd wordt tijdens zijn tournee van 1972. Een tournee die door veel rampspoed werd achtervolgd, waaronder problemen met het geluid. Wat Bird on a Wire zo uniek maakt is dat Cohen overal op de voet gevolgd wordt en Cohen's onzekerheden genadeloos voor de camera blootgelegd worden. Hierdoor wordt een zeer menselijk beeld van de geniale Cohen geschetst. Dat wil niet zeggen dat de film zonder slag of stoot het grote doek haalde. Cohen wees de film af omdat het te confronterend was en pas nadat de film onder Cohen's supervisie opnieuw gemonteerd werd, verscheen de film in 1974 zeer kortstondig op het grote doek, om vervolgens kwijt te raken. Pas decennia later volgde een restauratie en release op dvd, die overigens ook niet altijd even makkelijk te vinden is.

De vertoning in het Filmhuis is niet alleen om die reden een absolute aanrader, maar om nog een bijzondere reden: de film wordt ingeleid door regisseur Tony Palmer himself!

Tony Palmer maakte voor Bird on a Wire onder meer de film over het afscheidsconcert van Cream en 200 Motels met Frank Zappa en zou later nog ondermeer de klassieker Irish Tour '74 over Rory Gallagher (in maart in Filmhuis Alkmaar te zien in de serie muziekfilms!) én de uitgebreide TV-serie All You Need is Love met de geschiedenis van muziek, dat nog steeds als een van de standaardwerken op dit gebied wordt gezien.

Tickets via: https://www.filmhuisalkmaar.nl/films/bird-on-a-wir...

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten wat er speelt bij Filmhuis Alkmaar?
Meld je hieronder aan en ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief!