Movies that Matter Satellietfestival

Filmhuis Alkmaar is vanaf vrijdag 24 maart satellietlocatie van het 15e Movies that Matter Festival. Dit jaarlijkse festival biedt een podium aan speelfilms en docu’s over mensenrechten. Voorafgaand aan deze films is er een (video) inleiding. 

De ticketverkoop start 9 maart om 10.00 uur.


Kleinkinderen van de Oost | Openingsfilm

24 maart | 21.00 uur 

Het festival start met de wereldpremière van de nieuwe film van Daan van Citters. Op de set van de speelfilm De Oost raakte Daan (30, filmmaker) bevriend met Joenoes Polnaya (32, acteur). In Kleinkinderen van de Oost volgen ze het spoor van hun opa's in Indonesië. 

Voorafgaand aan de film is er een inleiding.

 

 
Sirens

28 maart | 19.00 uur

Libanon staat te boek als het meest progressieve land uit het Midden-Oosten, maar zelfs daar is het niet evident voor vijf vrouwen om in een metalband te spelen. Zeker niet als je tot de lgbtq+-gemeenschap behoort, zoals Lilas Mayassi en Shery Bechara. 

Voorafgaand aan de film is er een video-inleiding van onze programmeur Renske Diks.

 

 
How to Blow up a Pipeline

29 maart | 18.30 uur 

Een groep jonge milieuactivisten vat het riskante plan op om een oliepijpleiding op te blazen. Een van hen is milieuactiviste Xochitl (Ariela Barer) die zich - misnoegd door het gebrek aan ageren tegen de klimaatveranderingen - wendt tot het saboteren en vernietigen van eigendommen. Alles in een poging om gehoord te worden.

Voorafgaand aan de film is er een inleiding, na afloop een nagesprek.

 

 
Die middag

31 maart | 19.00 uur 

Roya vluchtte vanuit Iran naar Nederland. Als uitzetting dreigt, gaat ze op zoek naar Nassim, een vrouw die vluchtelingen helpt. Maar haar deur is gesloten. Erachter een man, met zijn eigen wanhoop. Wat volgt, is een poëtische meditatie over het leven als vluchteling in Nederland, en over hoop die je meedraagt op je vlucht.

Voorafgaand aan de film is er een inleiding, na afloop is er een nagesprek.