Nostalgische Filmtrip

Nostalgische Filmtrip
Vanaf 6 september draaien we iedere zondagmiddag om 16.00 uur– vijf weken lang – een klassieker. 
Op het programma: films die je altijd al eens hebt willen zien, of dolgraag nog een keer (met elkaar) op het grote witte doek wil bewonderen. We beginnen met een film uit de jaren ’60 en reizen iedere week zo’n tien jaar door de tijd.
Zin in deze nostalgische filmtrip door vijf decennia? Bestel hier het programma. 

La Grande Bouffe (1973)
La Grande Bouffe - La Grande Abbuffata in het Italiaans - is een zwarte komedie waarin regisseur Marco Ferreri scherpe kritiek uit op de consumptiemaatschappij.

Het is een gastronomische orgie: overdadig, pikant en bizar tegelijk. Vier welgestelde veertigers besluiten om zich binnen een weekend dood te eten, letterlijk. En eten doen ze, nooit met mate. Het is dan ook geen wonder dat deze film destijds een schandaal veroorzaakte op het Filmfestival van Cannes en mede daardoor al snel een cultfilm werd. De één vindt ‘m walgelijk, aanstootgevend en decadent, de ander een effectieve, brutale en radicale aanval op het establishment. Het is in ieder geval een film die je niet licht vergeet en die aanzet tot filosoferen.

Bestel hier je kaarten: https://www.filmhuisalkmaar.nl/films/nostalgische-filmtrip-la-grande-bouffe

Paris, Texas (1984)
Paris, Texas is een schitterend gespeelde en gefilmde roadmovie waarin Travis na vier jaar afwezigheid uit de woestijn terugkeert en zijn zoontje opspoort. Samen gaan ze op zoek naar Travis’ vrouw.
Regisseur Wim Wenders is destijds gewoon de weg op gegaan, hij heeft niet bewust gezocht naar bekende filmbeelden. Zo kan het dat Travis begint te lopen en net zo lang doorloopt tot hij iemand tegenkomt. De beelden die door cameraman Robby Müller werden gevonden zijn prachtig en worden ijzersterk ondersteund door een soundtrack van Ry Cooder.

Wenders kreeg onder andere een BAFTA en een Gouden Palm voor z'n film.

Bestel hier je kaarten: https://www.filmhuisalkmaar.nl/films/nostalgische-filmtrip-paris-texas

Breaking the Waves (1996)
Bess is een naïef, kinderlijk meisje dat gelooft dat ze in direct contact staat met god. Ze is opgevoed in een streng religieus Schotse plattelandsgemeenschap aan het begin van de jaren '70. Als ze verliefd wordt op Jan – een man van de wereld die werkzaam is op een olieplatform – trouwen ze tegen de wil van de dorpsgemeenschap met elkaar.
Na hun gelukkige wittebroodsdagen gaat Jan terug naar het olieplatform, maar komt sneller dan verwacht terug. Door een ernstig ongeluk raakt Jan volledig verlamd. Als hij tussen leven en dood zweeft, gaat Bess steeds verder in haar streven om Jan te redden...

Bestel hier je kaarten: https://www.filmhuisalkmaar.nl/films/nostalgische-filmtrip-breaking-the-waves

Slumdog Millionaire (2009)
Jamal Malik is een jong weeskind dat besluit deel te nemen aan de Hindi-versie van het programma 'Who Wants to be a Millionaire'. Het hele land kijkt toe hoe Jamal uiteindelijk nog maar één vraag verwijderd is van de hoofdprijs. Maar dan gebeurt er iets waar Jamal niet op heeft gerekend: hij wordt gearresteerd omdat de politie zeker weet dat hij de boel aan het oplichten is. Ze kunnen hniet geloven dat een straatjongen zoals hij zoveel kennis heeft. Vastberaden zijn onschuld te bewijzen vertelt Jamal verhalen over de krottenwijk waar hij samen met zijn broer opgroeide, de avonturen die ze beleefden, ontmoetingen met bendes en hij vertelt over zijn vroegere liefde. Elk hoofdstuk van zijn verhaal is een bijzondere sleutel naar het antwoord dat hij op de vragen gaf.

Verwonderd over zijn verhalen vraagt de politie zich af wat een jongen als hij - zonder een schijnbaar verlangen naar rijkdom - op zo'n spelvertoning doet. Als de laatste vraag beantwoord moet worden krijgen ze, samen met ongeveer negentig miljoen kijkers, antwoord op deze vraag...

Bestel hier je kaarten: https://www.filmhuisalkmaar.nl/films/nostalgische-filmtrip-slumdog-millionaire

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten wat er speelt bij Filmhuis Alkmaar?
Meld je hieronder aan en ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief!