Meditatief, beklemmend en betoverend: Tsai Ming-Liang

Reeks van de Taiwanese regisseur Tsai Ming-Liang.

Meditatief, beklemmend en betoverend: door de jaren heen zijn er flink wat adjectieven uit de letterkast gerukt om het werk van Tsai Ming-liang te omschrijven. Woorden ketsen echter als vanzelf af op het werk van een man die zijn films terugbrengt tot visuele essentie. De gelauwerde Taiwanese regisseur vangt zijn onderwerp in strak gekadreerde beelden, in de traditie van cineasten als Michelangelo Antonioni en Ingmar Bergman.

EYE brengt digitale restauraties van de eerste drie films van Tsai opnieuw uit in de landelijke filmtheaters, waaronder ook Filmhuis Alkmaar: Rebels of the Neon God (1992), Vive l’amour (1994) en The River (1997). De films zijn ook te zien via Picl.

Tsai Ming-liang vernieuwde de filmtaal door puur op het beeld te vertrouwen. Onnadrukkelijk laat hij zien dat eenzaamheid de prijs is die we betalen in onze consumptiemaatschappij. Iedereen hunkert in stilte, maar het verlangen naar contact wordt zelden ingelost.

Dat klinkt wellicht deprimerend, maar de regisseur lijdt er zelf niet onder. Tijdens persconferenties mag hij graag opgewekt schaterlachend zijn vaste thema toelichten; non-communicatie is in de miljoenensteden van Azië een gegeven. Voor deze onnadrukkelijk gebrachte boodschap vindt Tsai Ming-liang in al zijn films steeds nieuwe beelden en invulling.

Tickets zijn al te koop.

13 jan en 14 jan 15.45: Rebels of the Neon God

20 en 21 jan 16.30: Vive l'Amour

27 en 28 jan 16.00: The River
Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten wat er speelt bij Filmhuis Alkmaar?
Meld je hieronder aan en ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief!