Uitgelicht: INSTINCT van Halina Reijn

Een droomcast van absolute wereldklasse, een debuterende Halina Reijn als regisseur en een eigentijdse thematiek met ballen: heel veel beter gaat het niet worden in de Nederlandse film. Instinct is een psychologische thriller over een psychiater en haar cliënt, een charismatische zedendelinquent die zijn behandelaar tot waanzin drijft.

Nicoline is een eigenwijze, ietwat gehavende vrouw die ogenschijnlijk niet klaar is voor de klus die ze aanneemt als gevangenispsychiater in een tbs-kliniek. Marwan Kenzari zet als Idris een intelligente charmeur tegenover haar. Een manipulatieve bad boy die de regie in handen lijkt te hebben in de kliniek waar hij bijna uit mag. Is het nu Idris die Nicoline bespeelt of is het Nicoline die Idris tot het uiterste drijft? Instinct is een anderhalf uur durend ballet tussen jager en prooi, met choreografie van Halina Reijn. Het is alsof je kijkt naar beesten die aan elkaar ruiken, om elkaar heen draaien, instinctief dichterbij willen komen, beesten die geborgenheid zoeken bij het vuur dat ze ook tot op het bot kan vergruizen als ze te ver gaan.

Nicoline heeft als taak Idris te bestuderen, om te overzien of hij klaar is voor het gewone leven. Beetje bij beetje mag hij daar alvast deel aan nemen. Nicoline’s functie lijkt een luttele formaliteit. Maar haar missie is een andere. In de zuinige scènes met haar familie lijkt haar moeder te verdrinken in medeleven met haar dochter. Op een gegeven moment slaapt Nicoline nog in haar armen. Ze is duidelijk beschadigd door een eerdere ervaring. Maar naar wat er precies is gebeurd, wordt alleen maar gehint. Heeft het iets te maken met haar afwezige vader? Het is een subtiele lijn. Misschien te subtiel, misschien precies subtiel genoeg. En het is ook niet het belangrijkste, want er is genoeg om naar te kijken in het spel van aantrekken en afstoten tussen Idris en Nicoline. Is Nicoline de sterke vrouw die haar moeder in haar probeert te zien? (uit De Filmkrant, auteur Beri Shalmashi, 23 sept. 2019)

Tickets en meer info: https://www.filmhuisalkmaar.nl/films/instinct

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten wat er speelt bij Filmhuis Alkmaar?
Meld je hieronder aan en ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief!