Verwacht

L'Abbé Pierre

Emmanuelle Bercot, Chris Gotts, Benjamin Lavernhe, Drama, 139 min, Frankrijk

Franse biopic over het buitengewone leven van Henri Grouès, beter bekend als Abbé Pierre en oprichter van de Emmausbeweging. Deze priester wijdde zijn leven volledig aan de strijd tegen armoede en dakloosheid, en groeide zo uit tot nationale volksheld in Frankrijk.   

Vanaf: do 25 april 2024
Meer info

Terrestrial Verses

Bahman Ark, Servin Zabetiyan, Arghavan Shabani, Drama, 77 min, Iran

Mooie film van de Iraanse regisseur Ali Asgari, die vorig jaar het prachtige Until Tomorrow maakte. In deze nieuwe film volgen we door middel van korte verhalen / vignetten negen verschillende individuen die zich staande proberen te houden in Teheran. 

Vanaf: do 25 april 2024
Meer info

Alien (45th Anniversary)

Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, Tom Skerritt, Science Fiction, 118 min, Verenigde Staten

Eenmalige vertoning ter gelegenheid van de 45-ste verjaardag van deze legendarische, eerste Alien-film. Alien, geregisseerd door Rodley Scott en met Sigourney Weaver in haar beste rol, laat je nog steeds huiveren. "In de ruimte kan niemand je horen schreeuwen."

Vanaf: vr 26 april 2024
Meer info

A Few Mornings, An Evening

Jana Benešová (Zichzelf), Documentaire, 71 min, Nederland

Deze film van Astrid van Nimwegen schetst met geduld en precisie de interacties tussen mens en dier op een kleine boerderij op het Tsjechische platteland.

Vanaf: do 2 mei 2024
Meer info

Boléro

Jeanne Balibar, Raphaël Personnaz, Doria Tillier, Emmanuelle Devos, Vincent Perez, Drama, 121 min, Frankrijk

Ontdek het geheim van de creatie van de beroemdste muziek ter wereld in Parijs in de roaring twenties. We volgen Maurice Ravel, die op dat moment als de belangrijkste (nog levende) componist van Frankrijk wordt gezien. 

Vanaf: do 2 mei 2024
Meer info

Club Zero

Mia Wasikowska, Sidse Babett Knudsen, Amir El-Masry, Elsa Zylberstein, Mathieu Demy, Drama, 110 min, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk

Miss Novak neemt een baan aan op een eliteschool, waar ze een bijzonder sterke band krijgt een select groepje leerlingen. Een relatie die uiteindelijk een gevaarlijke wending neemt.

Vanaf: do 2 mei 2024
Meer info

Radical

Eugenio Derbez, Daniel Haddad, Jennifer Trejo, Algemeen, 125 min, Mexico

Sterk, hartverwarmend maar ook inspirerend en humorvol, deze op een waar gebeurd verhaal gebaseerde film over het belang van toegewijde leraren. 

Vanaf: do 2 mei 2024
Meer info

Mothers' Instinct

Anne Hathaway, Jessica Chastain, Anders Danielsen Lie, Caroline Lagerfelt, Thriller, 94 min, Verenigde Staten

Het is begin jaren 60. Beste vriendinnen en buren Alice (Jessica Chastain) en Celine (Anne Hathaway) leven een idyllische levensstijl met verzorgde gazons, succesvolle echtgenoten en zoontjes van dezelfde leeftijd. Totdat een tragisch ongeluk hun perfecte leven abrupt verstoort. 

Vanaf: do 9 mei 2024
Meer info

The Beast

George MacKay, Léa Seydoux, Thriller, 146 min, Frankrijk, Canada

Deze romantische sci-fi thriller over de invloed van AI op de uniekheid van de mens speelt in een nabije toekomst. Menselijke emoties worden gezien als een bedreiging, ze zouden een gevaar vormen bij het nemen van eerlijke en rechtvaardige beslissingen. Om haar gevoelens uit te wissen, besluit Gabrielle (Léa Seydoux) haar DNA te laten zuiveren.

Vanaf: do 9 mei 2024
Meer info

Nice Ladies

Documentaire, 92 min, Nederland, Oekraïne

Een team Oekraïense cheerleaders op leeftijd houdt vast aan hun vriendschap terwijl ze elk op hun eigen manier met het trauma van de oorlog omgaan.

Vanaf: ma 13 mei 2024
Meer info

Treasure

Stephen Fry, Lena Dunham, Komedie, 112 min, Duitsland, Frankrijk

De Amerikaanse muziekjournalist Ruth neemt haar vader Edek, een overlever van de Holocaust, mee op een vader-dochter-roadtrip naar zijn geboorteland Polen. Waar Ruth inzicht hoopt te krijgen in het verleden van hun familie, heeft de charmante levensgenieter Edek zijn eigen plannen.

Vanaf: ma 13 mei 2024
Meer info

Charcoal

César Bordón, Maeve Jinkins, Rômulo Braga, Thriller, 107 min, Brazilië

Een bijzondere thriller met de nodige onderkoelde zwarte humor. Volgens de internationale pers is het een van de beste films van het Toronto Filmfestival, met de ene plottwist na de andere. Wrang en sinister, wild en verbazend. 

Vanaf: do 16 mei 2024
Meer info

Laatste ronde

Wim Opbrouck, Rosa Kreulen, Wilfried de Jong, Leopold Witte, Drama, 94 min, Nederland

Hoe sterk is vriendschap nog als de jaren gaan tellen en het leven in het slot valt? Heel sterk, zo blijkt. Als je elkaar neemt zoals je bent, is de onderlinge band onverwoestbaar.

Vanaf: do 16 mei 2024
Meer info

Lost in the Night

Juan Daniel García, Ester Exposito, Barbara Mori, Drama, 140 min, Mexico

In deze mysterieuze thriller gaat Emiliano (Juan Daniel García Treviño) op zoek naar de waarheid ronde vermissing van zijn moeder, die drie jaar geleden plotseling verdween. Als er steeds meer leugens onthuld worden, lijkt iedereen een dubbele agenda te hebben.

Vanaf: do 16 mei 2024
Meer info

Queendom | Alkmaar Pride

Documentaire, 98 min, Verenigde Staten, Frankrijk

In het kader van Alkmaar Pride vertonen we Queendom, een van de vreemdste en meest ontroerende documentaires die je ooit zult zien. Een homoseksuele Russische performancekunstenaar gebruikt sociale media, zijn identiteit en een reeks opmerkelijke kostuums om in stilte vooroordelen, oorlog en politiegeweld te trotseren.

Vanaf: ma 20 mei 2024
Meer info

Femme | Alkmaar Pride

George MacKay, Nathan Stewart-Jarrett, Thriller, 99 min, Verenigd Koninkrijk

In het kader van Alkmaar Pride vertonen we deze onbevreesde en uitdagende film over Jules, beter bekend onder artiestennaam Aphrodite Banks, en een van de meest geprezen dragqueens van Londen. Als hij na een dragshow sigaretten gaat kopen, wordt hij aangevallen door een groep homofobe jonge mannen. Deze ontmoeting is de start van een gevaarlijk (wraak)spel. 

Vanaf: wo 22 mei 2024
Meer info

I Am the River, The River is Me

Ned Tapa, Documentaire, 90 min, Nederland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland

In deze documentaire neemt Māori-stamleider Ned Tapa een groep vrienden en familie mee op een adembenemende kanotocht over de Whanganui-rivier in Aotearoa, zoals de Maori Nieuw-Zeeland noemen. Hij laat zien dat inheemse wijsheid urgenter dan ooit is geworden nu we de klimaatcrisis van onze planeet het hoofd moeten bieden.

Vanaf: do 23 mei 2024
Meer info

Levante | Alkmaar Pride x SafeSpace

Ayomi Domenica, Romulo Braga, Loro Bardot, Grace Passô, Glaucia Vandeveld, Drama, 99 min, Brazilië

In het kader van Alkmaar Pride vertonen we in samenwerking met SafeSpace Levante. In deze film ontdekt Sofia vlak voor een allesbepalende volleybalwedstrijd dat ze zwanger is. Op zoek naar de mogelijkheid voor een illegale abortus, wordt ze tegengewerkt door rechtse activisten.

Vanaf: vr 24 mei 2024
Meer info

Crossing | Alkmaar Pride

Lucas Kankava, Mzia Arabuli, Deniz Dumanli, Drama, 105 min, Zweden

In het kader van Alkmaar Pride vertonen we dit gedrufde en ontroerende transgenderdrama van Levan Akin, waarin de gepensioneerde Georgische lerares Lia naar Istanbul reist om haar verloren nicht Tekla terug te vinden. Samen met haar jonge buurman en gids Achi zwerft ze door de straten van Istanbul, waar ze veel buitenstaanders ontmoeten. 

Vanaf: zo 26 mei 2024
Meer info

Ezra

Bobby Cannavale, Robert De Niro, Rose Byrne, William Fitzgerald, Whoopi Goldberg, Komedie, 101 min, Verenigde Staten

Wanneer stand-upcomedian Max geconfronteerd wordt met een belangrijke beslissing over de toekomst van zijn autistische zoon Ezra, besluit hij hem mee te nemen op een roadtrip van New York naar Los Angeles.

Vanaf: do 30 mei 2024
Meer info

Maria Montessori

Leïla Bekhti, Jasmine Trinca, Emily di Ronza, Drama, 100 min, Frankrijk

Indrukwekkend historisch drama over een vrouw die haar tijd ver vooruit was: Maria Montessori streed voor haar nieuwe onderwijsmethode in een tijd die werd gedomineerd door mannen. De film verweeft de verhalen van twee buitengewone vrouwen tegen de achtergond van een Europa op de drempel van verandering.

Vanaf: do 30 mei 2024
Meer info

Moving

Kiichi Nakai, Junko Sakurada, Tomoko Tabata, Drama, 125 min, Japan

Als haar ouders uit elkaar gaan en haar vader Kenichi het ouderlijk huis verlaat, blijft de 12-jarige Renko (Tomoko Tabata) alleen achter met haar moeder Nazuna in Kyoto. Terwijl Nazuna nieuwe regels voor hun leven samen opstelt, maakt Renko haar eigen plannen. Alle veranderingen in het gezin vinden op haar voorwaarden plaats.Deze in 4K-gerestaureerde coming-of-age-klassieker van Shinji Sômai werd op het filmfestival van Venetië uitgeroepen tot Beste Restauratie.

Vanaf: do 30 mei 2024
Meer info

Together 99

Anja Lundqvist, Gustaf Hammersten, Shanti Roney, Komedie, 115 min, Zweden

In Together 99 brengt regisseur Lukas Moodysson de cast van Together opnieuw bij elkaar om vierentwintig jaar na de oprichting van de Tillsammans-commune de balans op te maken.

Vanaf: do 30 mei 2024
Meer info

The Dead Don't Hurt

Vicky Krieps, Viggo Mortensen, western, 129 min, Canada, Denemarken

Amerika, 1860. Vicky Krieps speelt de fel onafhankelijke Frans-Canadese Vivienne Le Coudy,  die een relatie begint met de Deense immigrant Holger Olsen (Vigo Mortensen).

Vanaf: do 6 juni 2024
Meer info