Documentaires

Tussen het fictieve lief en leed dat Filmhuis Alkmaar vertoont mag ook de realiteit niet ontbreken. Filmhuis Alkmaar maakt zich hard voor de documentaire. Elke zondagavond om zeven uur vertoont het Filmhuis een documentaire, ofwel een recente titel of eentje uit de oude doos. Belangrijke docu’s over grote, wereldschokkende zaken worden afgewisseld met films over kleinschaliger onderwerpen dichter bij de alledaagse herkenning. Ongeacht het onderwerp, de documentaires in Filmhuis Alkmaar ontroeren, sporen aan tot nadenken of handelen, confronteren of choqueren, of geven inzicht in een nooit eerder vermoede hoek van de menselijke psyche.

0,03 Seconde

Nederland, 2017, 90 min
Nederlands, Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Suzanne Raes
Acteurs: Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Sebastiaan Verschuren, Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal

Deze documentaire geeft een indringende inkijk in de wereld van topsport, waarin talent, gedrevenheid en afzien alles betekenen, maar geen enkele garantie op succes bieden. De verschillen tussen eeuwige roem en een roemloze afgang zijn miniem. Wat betekent het om alles te geven voor dat ene moment? 

Meer info & tickets

Adrian Borland - Walking in the Opposite Direction

Nederland, 2017, 96 min
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Marc Waltman

In deze prachtfilm ontrafelen Marc Waltman (regie) en Jean-Paul van Mierlo (productie) het getroebleerde leven van Adrian Borland - de Britse zanger, gitarist, songwriter en voormalige frontman van The Sound. Marc Waltman en Jean-Paul van Mierlo zullen beiden aanwezig zijn bij de voorstelling voor een meet & greet.

Meer info & tickets

Dick Verdult - Het is waar maar niet hier

Nederland, 2017, 70 min
Nederlands, Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Luuk Bouwman

Dick Verdult is een creatieve duizendpoot; hij heeft een muzikale stijl uitgevonden (Cumbia experimental), exposeert zijn schilder- en beeldhouwkunst in onder andere Amerika, Mexico, Japan en Zuid-Korea, is filmmaker en schrijver. Verdult is een cultfiguur in Argentinië, Japan en Rusland. Hij is internationaal bekend, echt waar, maar niet hier…

Meer info & tickets

La Chana

Ijsland, Spanje, Verenigde Staten , 2017, 83 min
Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Lucija Stojevic
Acteurs: Antonia Santiago Amador

Antonia Santiago Amador, ook wel ‘La Chana’ genoemd, was een van de grootste sterren in de flamencowereld. In de jaren zestig en zeventig betoverde ze de wereld met haar vernieuwende stijl en adembenemende ritmes. Een kijkje in het hart en de ziel van de zigeunerdanseres als ze na twee decennia voor één keer terugkeert op het podium.

Meer info & tickets

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten welke films gaan draaien in Filmhuis Alkmaar?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!