Filmhuis Alkmaar

Specials » DOCs

Tussen het fictieve lief en leed dat Filmhuis Alkmaar vertoont mag ook de realiteit niet ontbreken. Filmhuis Alkmaar maakt zich hard voor de documentaire. Elke zondagavond om zeven uur vertoont het Filmhuis een documentaire, ofwel een recente titel of eentje uit de oude doos. Belangrijke docu’s over grote, wereldschokkende zaken worden afgewisseld met films over kleinschaliger onderwerpen dichter bij de alledaagse herkenning. Ongeacht het onderwerp, de documentaires in Filmhuis Alkmaar ontroeren, sporen aan tot nadenken of handelen, confronteren of choqueren, of geven inzicht in een nooit eerder vermoede hoek van de menselijke psyche.

Het Doet Zo ZeerNL
Documentaires, 87, min

'Hoeveel avonturen komen er nog?', vraagt mevrouw Breed zich wanhopig af na het zoveelste bewijs dat ouder worden met gebreken komt. Haar filmende dochter Heleen van Royen ziet met lede ogen aan hoe haar bejaarde moeder gebukt gaat onder verwarring en helse pijnen. Hoeveel kan zij doen als dochter en mantelzorger? 


Regisseur:Heleen van Royen
Acteurs:

Tickets
IDFA on Tour
Documentaires, 120, min

Ieder jaar vertoont IDFA zo’n 300 documentaires in verschillende programma’s. Ongeveer 100 daarvan, allen premières, zijn opgenomen in de zeven competitieprogramma’s van het festival. Het belangrijkste selectiecriterium voor de IDFA-competities is de cinematografische kwaliteit van een film. Verder hecht IDFA waarde aan de urgentie en toegankelijkheid van documentaires en proberen we een zo divers mogelijk programma samen te stellen, niet alleen in vorm en onderwerp maar ook wat betreft globale spreiding. Een selectie van de prijswinnaars reist onder de noemer The Best of IDFA on Tour door het hele land.


Regisseur:
Acteurs:

Tickets
Magnus - DOC
Documentaires, 80, min

Hij wordt met de Cubaan Capablanca en Bobby Fischer vergeleken, maar Magnus Carlsen is anders: hij is jong, sympathiek en twee maal wereldkampioen. Zijn creativiteit en intuïtie gaven hem de bijnaam “Mozart van het schaken”. Deze documentaire is niet alleen de kans om zijn genialiteit te zien, maar ook om kennis te maken met zijn manier van denken.


Regisseur:Benjamin Ree
Acteurs: Magnus Carlsen

Tickets
Ultimo Tango
Documentaires, 85, min

Ultimo Tango is een prachtig liefdesverhaal tussen twee beroemde tangodansers en hun liefde voor elkaar en de ‘dans van de liefde’.


Regisseur:German Kral
Acteurs: Maria Nieves, Juan Carlos Copes

Tickets

Bach en Beton is een documentaire over de internationaal geprezen klassiek pianist Ivo Janssen. De musicus speelt om gehoord te worden, maar wel per se op zijn manier. Hij besluit zijn eigen concertzaal te bouwen in de buik van een voormalig munitieschip. Aansluitend een Q&A met documentairemaakster Haukje Heuff en Ivo Janssen, waarna Janssen zich achter de vleugel zet en de Goldberg Variaties van J.S. Bach ten gehore zal brengen. 


Regisseur:Haukje Heuff
Acteurs: Ivo Janssen, Anna Enquist e.a.

Tickets
Burma StorybookNL
Documentaires, 81, min

Burma Storybook is een adembenemende, poëtische reis door een wonderlijk land waar de tijd heeft stilgestaan. Na jaren van isolatie is poëzie nog steeds immens populair in Birma/Myanmar.


Regisseur:Petr Lom en Corinne van Egeraat
Acteurs: Maung Aung Pwint en anderen

Tickets
To Stay Alive - A Method
Documentaires, 70, min

In 1991 schreef Michel Houellebecq het korte pamflet Leven, Lijden, Schrijven. Een essay over waanzin, overleven en kunst; hij noemde het een zwak maar duidelijk signaal aan hen die op het punt staan het bijltje erbij neer te gooien.  Documentairemaker Erik Lieshout laat dit klassieke pamflet tot leven komen in 'To Stay Alive – A Method'.


Regisseur:Erik Lieshout
Acteurs: Michel Houellebecq, Iggy Pop

Tickets

Vind ons leuk!

We houden graag contact via social media