Documentaires

Tussen het fictieve lief en leed dat Filmhuis Alkmaar vertoont mag ook de realiteit niet ontbreken. Filmhuis Alkmaar maakt zich hard voor de documentaire. Elke zondagavond om zeven uur vertoont het Filmhuis een documentaire, ofwel een recente titel of eentje uit de oude doos. Belangrijke docu’s over grote, wereldschokkende zaken worden afgewisseld met films over kleinschaliger onderwerpen dichter bij de alledaagse herkenning. Ongeacht het onderwerp, de documentaires in Filmhuis Alkmaar ontroeren, sporen aan tot nadenken of handelen, confronteren of choqueren, of geven inzicht in een nooit eerder vermoede hoek van de menselijke psyche.

Dancer

VK, Oekraïne, VS, Rusland, 2017, 85 min
Engels, Rus, Oekraïens gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Steven Cantor
Acteurs: Sergei Polunin, Jade Hale-Christofi

Op zijn negentiende was Sergei Polunin de jongste eerste danser van het Londense Royal Ballet, één van ‘s werelds grootste balletgezelschappen. Aan de top van zijn succes vertrok hij plotseling. Hij raakte zichzelf kwijt en dansen werd voor hem een plicht en niet meer een passie. Met zijn tatoeages en zelfvernietigend gedrag werd hij de “bad boy of ballet” genoemd. Hij werd een legende.

Meer info & tickets

Where Architects Live

Italië, 2015, 78 min
Engels gesproken, Engels ondertiteld
Regisseur: Francesca Molteni

Normaal gesproken zie je alleen de bouwwerken van een architect en wat zij op weg daarheen voor opdrachtgevers betekenen. Maar waar de architect zelf woont blijft onzichtbaar, terwijl het veel zegt over zijn of haar visie op wonen. Where Architects Live bevat acht korte films over evenzoveel beroemde architecten en hun (werk)woningen. Een ding is zeker: ze houden van werken en van kunst. 

Meer info & tickets

Zero Days

Verenigde Staten, 2017, 114 min
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Alex Gibney

Een computervirus verspreidt zich razendsnel over de wereld en stelde hackers in 2010 voor een raadsel. Waar komt dit geavanceerde virus vandaan, wie ontwikkelde het en met welk doel? Oscar-winnaar Alex Gibney gaat op onderzoek uit en verfilmde deze non-fictiethriller.

Meer info & tickets

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste weten welke films gaan draaien in Filmhuis Alkmaar?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!