Masterclass met filmmaker Cindy Jansen 31.03.2023

Van idee tot filmplan


Loop jij al lang rond met een idee voor een documentaire, een fictiefilm of een videokunstwerk?
Maar hoe voer je een goed onderzoek uit? En hoe houd je in dit voorbereidingstraject rekening met mogelijke financiers? Cindy Jansen vertelt het je.

Cindy studeerde fotografie en videokunst aan Artez Academy. Ze wordt alom bewonderd om haar filmische documentaires, pure arthouse fictiefilms en opmerkelijke videokunst. En belangrijk, per project kiest ze de best passende vorm. Tijdens deze Masterclass neemt ze je aan de hand van haar eigen werk mee in de belangrijkste stappen in de Research & Development fase. De Masterclass bestaat uit 2 delen. In de ochtend gaat Cindy dieper in op ideevorming. Hoe werk je een idee uit tot een concreet filmplan? En welke onderzoeksvragen stel je tijdens dit proces?

In de middag krijg jij als deelnemer de gelegenheid om jouw idee te delen. Dat mag elk soort idee zijn. Van animatie tot fictie en van videokunst tot documentaire. Kort of lang. Cindy en de andere deelnemers kunnen dan reageren op jouw plan.

Ben jij klaar om de volgende stap te zetten met jouw filmidee? Meld je dan nu aan!

De Masterclass is ontwikkeld door Filmhuis Alkmaar en vindt plaats in Poppodium Victorie, Pettemerstraat 5 in Alkmaar.


Over Cindy Jansen

Cindy Jansen studeerde af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem (NL), Milaan (I) en het International Script Development and Directors Program van het Binger Filmlab in Amsterdam (NL). Haar controversiële, bekroonde films en video's variëren van lineaire vertellingen tot gefragmenteerde kunstwerken, waarbij ze universele verhalen uit gewone menselijke ervaringen haalt.

Haar eerste middellange documentaire, het voor een Gouden Kalf genomineerde Auld Lang Syne, werd vertoond op het International Film Festival Rotterdam (IFFR), en Cindy vestigde daarmee haar reputatie van filmische kadrering, contemplatieve stijl en slow-burn reveal montage. 

In samenwerking met productiemaatschappij de Productie (www.deproductie.nl) en Faction North (www.factionnorth.com, UK) voltooide Cindy haar eerste lange documentaire, Prince of Muck, die een wereldpremière bellefde op het Edinburgh International Film Festival (EIFF) 2021. Samen met productiemaatschappij Witfilm, www.witfilm.nl, ontwikkelt ze de speelfilm Clockwork Universe. Cindy woont en werkt in Rotterdam.

Programma


09.30:
 Ontvangst in Poppodium Victorie Alkmaar

10.00:  Start masterclass

10.05:  Introductie: documentaire
             Cindy vertelt over wat zij ziet als documentaire en hoe ze haar eigen stijl ontwikkelde. Dat doet ze aan de hand van fragmenten uit eigen werk.

11.00:  Van idee naar filmplan: Hoe ontwikkel je een idee tot een filmplan?
             Welke stappen moet je zetten?
             Hoe voer je je onderzoek uit?
             Hoe zorg je ervoor dat het filmplan tastbaar wordt voor potentiële financiers?
             Hoe verwoord je zo goed en uniek mogelijk de regievisie, de urgentie van je project en de verwachtte impact? 

  Cindy neemt je aan de hand van haar docuplan voor Prince of Muck mee in hoe je een overtuigend plan schrijft en hoe haar plan uiteindelijk
  resulteerde in de realisatie van de film.

13.00:  Lunchpauze

14.00:  Filmplannen - deel 1: de deelnemers delen hun filmplan en finaliseren hun plan: Hoe ziet een goed filmplan eruit? En hoe stel je een solide begroting op?

15.00:  Pauze

15.15:  Filmplannen - deel 2: de deelnemers delen hun filmplan en finaliseren hun plan: Hoe ziet een goed filmplan eruit? En hoe stel je een solide begroting op? 

16.30:  Ruimte voor persoonlijke vragen, liefst gerelateerd aan je eigen werk

17.00:  Afsluiting Masterclass met borrel


Voorbereiding deelnemers

We vragen iedereen die de Masterclass gaat volgen zich vooraf voor te bereiden. Enerzijds door een idee dat je hebt te delen en door vooraf aan te geven wat je tijdens de Masterclass wilt leren. Daarnaast is het de bedoeling dat je Cindy's film Prince of Muck vooraf bekijkt.

  • Iedere deelnemer uploadt bij de aanmelding een fragment of beschrijving van een eigen idee. Dit idee kan een film, documentaire of videokunstwerk worden;
  • Iedere deelnemer geeft bij aanmelding een antwoord op de vraag: wat wil je tijdens deze Masterclass leren?
  • Alle deelnemers ontvangen voorafgaand aan de Masterclass een niet deelbare privélink naar Prince of Muck en kijken de film.

Aanmelden

De kosten voor de masterclass zijn € 35,- inclusief lunch. Je kan je aanmelden tot en met uiterlijk woensdag 29 maart via onderstaande aanmeldknop. 
Heb je vragen? Stuur dan een mail naar naar Coen Haver via info@filmhuisalkmaar.nl.