Nu in Filmhuis Alkmaar

Bolshoi Babylon - Cracking the Frame
Cracking the Frame, 105 min

Onthullend kijkje achter de schermen van het wereldberoemde Russische Bolsjojtheater, waar ambitie, liefde voor de kunst en vriendjespolitiek met elkaar strijden.


Regisseur: Nick Read
Acteurs: Anatoliy Iksanov

Tickets
Demain Tout Commence
Algemeen, 117 min

Samuel leidt een zorgeloos leventje aan de zonnige zuidkust vanFrankrijk met veel feesten en weinig verantwoordelijkheden. TotdatKristin, een van zijn vroegere veroveringen, langskomt en vertelt dathij de vader is van haar paar maanden oude baby Gloria. Ze laat de babypardoes bij hem achter...


Regisseur: Hugo Gélin
Acteurs: Omar Sy, Clémence Poésy, Antoine Bertrand, Gloria Colston

Tickets
FencesEN
Algemeen, 139 min

De jaren vijftig. Een Afro-Amerikaanse vader worstelt met rasverschillen in de Verenigde Staten en probeert in de tussentijd zijn gezin op de been te houden.


Regisseur: Denzel Washington
Acteurs: Denzel Washington, Viola Davis, Jovan Adepo, Stephen Henderson

Tickets
Het Doet Zo ZeerNL
Documentaires, 87 min

'Hoeveel avonturen komen er nog?', vraagt mevrouw Breed zich wanhopig af na het zoveelste bewijs dat ouder worden met gebreken komt. Haar filmende dochter Heleen van Royen ziet met lede ogen aan hoe haar bejaarde moeder gebukt gaat onder verwarring en helse pijnen. Hoeveel kan zij doen als dochter en mantelzorger? 


Regisseur: Heleen van Royen
Acteurs:

Tickets
IDFA on Tour
Documentaires, 120 min

Ieder jaar vertoont IDFA zo’n 300 documentaires in verschillende programma’s. Ongeveer 100 daarvan, allen premières, zijn opgenomen in de zeven competitieprogramma’s van het festival. Het belangrijkste selectiecriterium voor de IDFA-competities is de cinematografische kwaliteit van een film. Verder hecht IDFA waarde aan de urgentie en toegankelijkheid van documentaires en proberen we een zo divers mogelijk programma samen te stellen, niet alleen in vorm en onderwerp maar ook wat betreft globale spreiding. Een selectie van de prijswinnaars reist onder de noemer The Best of IDFA on Tour door het hele land.


Regisseur:
Acteurs:

Tickets
Jackie EN
Algemeen, 100 min

“Dat ga ik u natuurlijk niet laten opschrijven,” glimlacht Jackie tegen haar interviewer, als ze iets te persoonlijk is geweest. Maar wij zien het wel allemaal, in deze eerste Engelstalige film van de Chileense meester Pablo Larraín, over haar dagen na de moord op JFK. Met een alom toegejuichte, intense en intieme titelrol van Natalie Portman.


Regisseur: Pablo Larraín
Acteurs: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup

Tickets
La La LandEN
Algemeen, 128 min

LA LA LAND vertelt het verhaal van beginnende actrice Mia en jazzmuzikant Sebastiaan, wonend in Los Angeles. Deze musical over het dagelijks leven vertelt de vreugde en teleurstelling die ze tegenkomen op hun zoektocht naar succes.


Regisseur: Damien Chazelle
Acteurs: Ryan Gosling, Emma Stone

Tickets
La La LandEN
Algemeen, 128 min

LA LA LAND vertelt het verhaal van beginnende actrice Mia en jazzmuzikant Sebastiaan, wonend in Los Angeles. Deze musical over het dagelijks leven vertelt de vreugde en teleurstelling die ze tegenkomen op hun zoektocht naar succes.


Regisseur: Damien Chazelle
Acteurs: Ryan Gosling, Emma Stone

Tickets

Alles is Cut – V3Maandag 27 februari is het zover: de 3e Alles is Cut V3.Frits de Beer, beeldregisseur en vaste curator, heeft weer iets moois bedacht.


Regisseur: Jaco Van Dormael
Acteurs: Pili Groyne, Benoît Poelvoorde, Catherine Deneuve

Tickets
LionEN
Algemeen, 118 min

Een vijfjarig jongetje verdwaalt in de straten van Calcutta, vele vele kilometers verwijderd van zijn huis. Hij wordt gered door Australiërs die hem adopteren. Na 25 jaar gaat hij terug naar India om zijn familie te zoeken. Gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis.


Regisseur: Garth Davis
Acteurs: Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman, David Wenham

Tickets
Magnus - DOC
Documentaires, 80 min

Hij wordt met de Cubaan Capablanca en Bobby Fischer vergeleken, maar Magnus Carlsen is anders: hij is jong, sympathiek en twee maal wereldkampioen. Zijn creativiteit en intuïtie gaven hem de bijnaam “Mozart van het schaken”. Deze documentaire is niet alleen de kans om zijn genialiteit te zien, maar ook om kennis te maken met zijn manier van denken.


Regisseur: Benjamin Ree
Acteurs: Magnus Carlsen

Tickets
Manchester by the SeaEN
Algemeen, 138 min

Nadat zijn oudere broer plotseling komt te overlijden, krijgt Lee de voogdij over zijn neef. Lee wordt hierdoor herinnerd aan een tragisch verleden met zijn vrouw Randi in de omgeving waarin hij is opgegroeid.


Regisseur: Kenneth Lonergan
Acteurs: Casey Affleck, Lucas Hedges, Michelle Williams, Kyle Chandler

Tickets
MoonlightEN
Algemeen, 111 min

Drieluik dat draait om het leven van een Afro-Amerikaanse man die overleeft in de binnenstad vanMiami in de jaren '80; een en al drugs en armoede. Regisseur Jenkins wil echter meer dan het vastleggen van sociale misstanden en vertelt een universeel ontwapenend verhaal over hoe een mens met zichzelf en met anderen leert omgaan.


Regisseur: Barry Jenkins
Acteurs: Naomie Harris, Mahershala Ali, André Holland, Trevante Rhodes

Tickets
Night on Earth
Algemeen, 128 min

Vijf steden, vijf taxichauffeurs, één nacht. Het verhaal begint bij zonsondergang in Los Angeles en eindigt met zonsopgang in Helsinki. Iedere stad heeft zijn eigen chauffeurs en hun klanten, ieder met een eigen verhaal. De één is gelukkig, de ander diep ongelukkig. 


Regisseur: Jim Jarmusch
Acteurs: Winona Ryder, Roberto Benigni, Gena Rowlands, Lisanne Falk

Tickets
PatersonEN
Algemeen, 118 min

'Paterson' vertelt het verhaal over een buschauffeur die gedichten schrijft en na zijn werkdag gaat wandelen met zijn hond. Het was de bewuste intentie van regisseur Jim Jarmusch om een film te maken waarin werkelijk niets gebeurt. En dat heeft een fascinerende film opgeleverd.


Regisseur: Jim Jarmusch
Acteurs: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Barry Shabaka Henley

Tickets
Permanent VacationEN
Algemeen, 80 min

Dit regiedebuut van Jim Jarmusch toont de omzwervingen van een zestienjarige jongen in New York, zijn ontmoetingen met stadgenoten en zijn verlangen om, als toerist met permanente vakantie, zijn eigen leven te leiden. 


Regisseur: Jim Jarmusch
Acteurs: Chris Parker, Leila Gastil, John Lurie, Sara Driver

Tickets
Personal Shopper
Algemeen, 105 min

De Amerikaanse Maureen is van mening dat zij een vervelende baan heeft; ze bekommert zich om de garderobe van een mediafiguur. Iets beters vond ze niet om haar verblijf in Parijs te kunnen betalen. Ondertussen wacht ze tot de geest van haar tweelingbroer opduikt; tot dan blijft de pauzetoets van haar leven ingedrukt.


Regisseur: Olivier Assayas
Acteurs: Kristen Stewart, Lars Eidinger, Anders Danielsen Lie, Nora von Waldstätten

Tickets
SilenceEN
Algemeen, 161 min

In de zeventiende eeuw reizen twee Jezuïeten naar Japan om daar hun mentor te vinden. Daarbij ervaren ze de vervolging van christenen in het land. Silence is een film van Martin Scorsese, gebaseerd op de gelijknamige roman van Shusaku Endo. 


Regisseur: Martin Scorsese
Acteurs: Andrew Garfield, Adam Driver, Shinya Tsukamoto, Liam Neeson.

Tickets

De brutale ekster Solan weet zeker dat hij de jaarlijkse kaasrace wint van het team uit het naburig dorp. Als hij verliest krijgt de winnaar de wonderbaarlijke werkplaats van zijn vriend, de briljante uitvinder Reodor. Maar die weet van niets…


Regisseur: Rasmus Sivertsen
Acteurs: Mitchell van den Dungen Bille, Dennis Willekens, Hero Muller, Rutger le Poole

Tickets
Stranger than Paradise
Algemeen, 90 min

Droogkomisch portret van een stel postpunk twintigers die weinig van hun leven weten te maken. Jarmusch' eerste succes geldt nog steeds als mijlpaal in de geschiedenis van de Amerikaanse onafhankelijke film. Er gebeurt erg weinig en er is minimalistisch gefilmd, maar het blijft boeiend door de grappige dialogen en situaties.


Regisseur: Jim Jarmusch
Acteurs: John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson

Tickets
West Side Story - CLASSICEN
Algemeen, 151 min

West Side Story is een onvervalste klassieker, gebaseerd op het romantische liefdesdrama Romeo & Julia. De Jets en de Sharks zijn rivaliserende bendes in Manhattan die elkaar tot elke prijs de wijk uit willen jagen. Ondertussen ontstaat een onmogelijke liefde tussen Tony, oprichter van de Jets, en Maria, het zusje van de leider van de Sharks.


Regisseur: Robert Wise, Jerome Robbins
Acteurs: Natalie Wood, George Chakiris, Richard Beymer, Russ Tamblyn

Tickets

Verwacht in Filmhuis Alkmaar

Ultimo Tango
Documentaires, 85 min

Ultimo Tango is een prachtig liefdesverhaal tussen twee beroemde tangodansers en hun liefde voor elkaar en de ‘dans van de liefde’.


Regisseur: German Kral
Acteurs: Maria Nieves, Juan Carlos Copes

Tickets
Mijn naam is Courgette
Algemeen, 66 min

Courgette is de bijnaam van een 9-jarige jongen. Na de plotselinge dood van zijn moeder wordt Courgette opgevangen door politieman Raymond. Raymond brengt hem naar zijn nieuwe huis.


Regisseur: Claude Barras
Acteurs:

Tickets
Mystery Train
Algemeen, 110 min

'Mystery Train' is een fraai drieluik met allerlei humoristische voorvallen rond verschillende Japanse en Italiaanse figuren in een hotel in Memphis, waar de geest van Elvis Presley iedereen in de gaten houdt.


Regisseur: Jim Jarmusch
Acteurs: Masatoshi Nagase, Yûki Kudô, Screamin' Jay Hawkins, Joe Strummer

Tickets
Noces (A Wedding)
Movies That Matter, 98 min

Zahira woont bij haar ouders met wie ze een hechte band heeft. Op een dag vragen die haar om naar Pakistaanse traditie een echtgenoot te kiezen. Verscheurd tussen de familietradities en haar Westerse levensstijl vraagt ze hulp aan haar broer en vertrouweling Amir.


Regisseur: Stephan Streker
Acteurs: Lina el Arabi, Sébastien Houbani, Babak Karimi, Nina Kulkarni

Tickets
Down By LawEN
Algemeen, 106 min

Een pooier, een mislukte dj en een verdwaalde toerist ontsnappen uit een gevangenis in Louisiana en proberen de draad van hun onthechte levens op te pakken. Down by Law is een film over drie eigengereide mannen die op zoek zijn naar een droom. 


Regisseur: Jim Jarmusch
Acteurs: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni

Tickets

Bach en Beton is een documentaire over de internationaal geprezen klassiek pianist Ivo Janssen. De musicus speelt om gehoord te worden, maar wel per se op zijn manier. Hij besluit zijn eigen concertzaal te bouwen in de buik van een voormalig munitieschip. Aansluitend een Q&A met documentairemaakster Haukje Heuff en Ivo Janssen, waarna Janssen zich achter de vleugel zet en de Goldberg Variaties van J.S. Bach ten gehore zal brengen. 


Regisseur: Haukje Heuff
Acteurs: Ivo Janssen, Anna Enquist e.a.

Tickets
Burma StorybookNL
Documentaires, 81 min

Burma Storybook is een adembenemende, poëtische reis door een wonderlijk land waar de tijd heeft stilgestaan. Na jaren van isolatie is poëzie nog steeds immens populair in Birma/Myanmar.


Regisseur: Petr Lom en Corinne van Egeraat
Acteurs: Maung Aung Pwint en anderen

Tickets
Mapplethorpe: Look at the PicturesEN
Cracking the Frame, 108 min

Het enige dat controversiëler was dan het werk van de wereldberoemde homo-erotische fotograaf Robert Mapplethorpe, was zijn leven. Mapplethorpe: Look at the Pictures is een portret van een kunstenaar die schoonheid en controverses aan elkaar koppelden. 


Regisseur: Fenton Bailey, Randy Barbato
Acteurs: Robert Mapplethorpe, Tom Baril, Dennis Barrie

Tickets
To Stay Alive - A Method
Documentaires, 70 min

In 1991 schreef Michel Houellebecq het korte pamflet Leven, Lijden, Schrijven. Een essay over waanzin, overleven en kunst; hij noemde het een zwak maar duidelijk signaal aan hen die op het punt staan het bijltje erbij neer te gooien.  Documentairemaker Erik Lieshout laat dit klassieke pamflet tot leven komen in 'To Stay Alive – A Method'.


Regisseur: Erik Lieshout
Acteurs: Michel Houellebecq, Iggy Pop

Tickets

Een van de meest geliefde opera's van Verdi is absoluut het hartverscheurende drama over de nar Rigoletto, die zonder het te weten de dood van zijn eigen dochter Gilda veroorzaakt. Vanuit Barcelona komt deze opera LIVE naar het Filmhuis Alkmaar. In Rigoletto, een van Verdi's meesterwerken, zit onder andere de wereldberoemde aria La Donna è Mobile.


Regisseur: Monique Wagemakers
Acteurs: Javier Camarena, Carlos Álvarez, Desirée Rancatore, Ante Jerkunica

Tickets
A Good Wife (Dobra Zena)
Movies That Matter, 90 min

In een luxe buitenwijk van Belgrado vervult de welgestelde vijftigjarigeMilena met liefde haar traditionele rol als echtgenote en moeder. Zeontwaakt langzaamaan uit de roes van haar rustige leven wanneer ze eenonthutsend geheim uit het verleden van haar man ontdekt entegelijkertijd te horen krijgt dat ze ziek is.


Regisseur:
Acteurs:

Tickets