Nu in Filmhuis Alkmaar

A United KingdomEN
Algemeen, 105 min

Eind jaren veertig veroorzaakt deBotswaanse prins Seretse Khama internationaal opschudding wanneer hij meteen blanke vrouw trouwt. Een indringende film, gebaseerd op een waargebeurdverhaal.


Regisseur: Amma Asante
Acteurs: Rosamund Pike, David Oyelowo, Tom Felton, Laura Carmichael

Tickets
After The Storm
Algemeen, 118 min

De zoveelste tyfoon van het seizoen kluistert een mislukte romanschrijver (wiens vader onlangs is overleden) aan huis, samen met zijn moeder, ex-vrouw en zoontje. Laat het maar aan regisseur Kore-Eda over om dan met een lach en een traan hun zwakten, onhebbelijkheden en liefdevolle vertrouwdheid tot in detail te ontleden.


Regisseur: Hirokazu Kore-Eda
Acteurs: Hiroshi Abe, Yoko Maki, Satomi Kobayashi

Tickets
American HoneyEN
Algemeen, 158 min

De muziek stampt, de jongeren zingen, blowen, vrijen en vechten. De haveloze Star valt voor Jake, springt in zijn busje en reist met hem mee. Een deprimerende blik op de Amerikaanse economie, maar een optimistische kijk op de kracht van jongeren.


Regisseur: Andrea Arnold
Acteurs: Sasha Lane, Shia LaBeouf, McCaul Lombardi, Riley Keough, Arielle Holmes

Tickets
Battle Of Algiers
Algemeen, 121 min

The Battle of Algiers was de eerste film die een verpletterend beeld gaf van de wreedheid van een stedelijke guerrillaoorlog; verzetsstrijders die vechten voor een vrij Algerije tegen de Franse overheersers. Een klassieker die aan zeggingskracht en betekenis niets heeft ingeboet. Sterker nog, het verhaal lijkt actueler dan ooit.


Regisseur: Gillo Pontecorvo
Acteurs:

Tickets


Regisseur:
Acteurs:

Tickets
Don't Blink EN
Cracking the Frame, 107 min

Don’t Blink: Robert Frank is een onconventioneel portret van de Amerikaanse fotograaf en filmmaker Robert Frank. In deze documentaire spreekt Frank ongebruikelijk vrijuit over zijn verleden en zijn huidige leven. Dit unieke portret is van een zeldzame eerlijkheid en geeft een inkijkje in het leven van een teruggetrokken kunstenaar.


Regisseur: Laura Israel
Acteurs: Robert Frank, June Leaf

Tickets
Down By LawEN
Algemeen, 106 min

Een pooier, een mislukte dj en een verdwaalde toerist ontsnappen uit een gevangenis in Louisiana en proberen de draad van hun onthechte levens op te pakken. Down by Law is een film over drie eigengereide mannen die op zoek zijn naar een droom. 


Regisseur: Jim Jarmusch
Acteurs: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni

Tickets
Filmhuis Alkmaar gesloten
Algemeen, 480 min


Regisseur:
Acteurs:

Tickets
Het Doet Zo ZeerNL
Documentaires, 87 min

'Hoeveel avonturen komen er nog?', vraagt mevrouw Breed zich wanhopig af na het zoveelste bewijs dat ouder worden met gebreken komt. Haar filmende dochter Heleen van Royen ziet met lede ogen aan hoe haar bejaarde moeder gebukt gaat onder verwarring en helse pijnen. Hoeveel kan zij doen als dochter en mantelzorger? 


Regisseur: Heleen van Royen
Acteurs:

Tickets
HomeNL
Algemeen, 103 min

Waar en bij wie voel je je thuis? Wie kun je werkelijk vertrouwen als de grond onder je voeten wordt weggeslagen? Met dit thema worstelen de bevriende tieners en hun ouders in dit beklemmende drama. 


Regisseur: Fien Troch
Acteurs: Karlijn Sileghem, Lena Suijkerbuijk, Loic Bellemans, Sebastian Van Dun

Tickets
Life, animatedEN
Algemeen, 89 min

Als Owen Suskind drie jaar is ontwikkelt hij autisme en stopt hij met praten. Totdat hij Disneyfilms en de dialogen gebruikt om te communiceren met zijn ouders. In deze documentaire zien we hoe Owen een plek weet te veroveren in de wereld.  


Regisseur: Roger Ross Williams
Acteurs:

Tickets
Life, animated - FILM&FoodEN
FILM&Food, 89 min

Als Owen Suskind drie jaar is ontwikkelt hij autisme en stopt hij met praten. Totdat hij Disneyfilms en de dialogen gebruikt om te communiceren met zijn ouders. In deze documentaire zien we hoe Owen een plek weet te veroveren in de wereld.  


Regisseur: Roger Ross Williams
Acteurs:

Tickets
LionEN
Algemeen, 118 min

Een vijfjarig jongetje verdwaalt in de straten van Calcutta, vele vele kilometers verwijderd van zijn huis. Hij wordt gered door Australiërs die hem adopteren. Na 25 jaar gaat hij terug naar India om zijn familie te zoeken. Gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis.


Regisseur: Garth Davis
Acteurs: Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman, David Wenham

Tickets
Magallanes
Algemeen, 109 min

Magallanes is een taxichauffeur in Lima en was vroeger lid van de legereenheid van kolonel Rivero, die de strijd aanbond met de guerrillabeweging het Lichtend Pad. Salvador del Solar toont in zijn debuutfilm hoe groot de impact is geweest van de Peruaanse burgeroorlog. Een wervelende neo-noir.  


Regisseur: Salvador del Solar
Acteurs: Damián Alcázar, Tatiana Astengo, Jairo Camargo

Tickets
MoonlightEN
Algemeen, 111 min

Drieluik dat draait om het leven van een Afro-Amerikaanse man die overleeft in de binnenstad vanMiami in de jaren '80; een en al drugs en armoede. Regisseur Jenkins wil echter meer dan het vastleggen van sociale misstanden en vertelt een universeel ontwapenend verhaal over hoe een mens met zichzelf en met anderen leert omgaan.


Regisseur: Barry Jenkins
Acteurs: Naomie Harris, Mahershala Ali, André Holland, Trevante Rhodes

Tickets
On the Other Side
Algemeen, 85 min


Regisseur: Zrinko Ogresta
Acteurs: Lazar Ristovski, Ksenija Marinkovic, Tihana Lazovic, Robert Budak

Tickets
The Day Will Come
Algemeen, 120 min

Denemarken 1967. Op straat zijn er dagelijks demonstraties tegen de oorlog in Vietnam, kranten en tv-zenders berichten over de race om de eerste man op de maan te brengen en in heel Europa komt een nieuwe jeugdcultuur op. Erik en Elmer leven echter in een andere wereld, de wereld van het internaat. 


Regisseur: Jesper W. Nielsen
Acteurs: Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen, Lars Ranthe

Tickets
To Stay Alive - DOC
Documentaires, 70 min

In 1991 schreef Michel Houellebecq het korte pamflet Leven, Lijden, Schrijven. Een essay over waanzin, overleven en kunst; hij noemde het een zwak maar duidelijk signaal aan hen die op het punt staan het bijltje erbij neer te gooien.  Documentairemaker Erik Lieshout laat dit klassieke pamflet tot leven komen in 'To Stay Alive – A Method'.


Regisseur: Erik Lieshout
Acteurs: Michel Houellebecq, Iggy Pop

Tickets
To my Beloved
Algemeen, 123 min

Rouw, verraad, onmacht en genoegdoening spelen allemaal een rol in de Braziliaanse thriller To My Beloved, het regiedebuut van scenarist Aly Muritiba. To My Beloved weet bovendien een scala aan thema's op gestroomlijnde wijze samen te laten gaan, waarbij de menselijke natuur, emoties en verlangens de rode draad vormen.


Regisseur: Aly Muritiba
Acteurs: Fernandes Alves Pinto, Lourinselson Vladmir, Michelle Pucci, Lori Santos

Tickets

Toda woont gelukkig samen met haar vader en is dol op de trompetmuziek die hij maakt. Als haar vader wordt opgeroepen om het land te verdedigen moet Toda zichzelf zien te redden. Een spannend avontuur begint. 


Regisseur: Nicole van Kilsdonk
Acteurs: Celeste Hols, Noortje Herlaar, Teun Kuilboer

Tickets
Verdwijnen
Algemeen, 93 min

Een dochter reist af naar haar moeder in Noorwegen om de relatie met haar te herstellen. Ze is namelijk ongeneeslijk ziek en dit is de laatste keer dat ze kans heeft om het goed te maken. Het verleden maakt het Roos erg moeilijk om nader contact te zoeken.


Regisseur: Boudewijn Koole
Acteurs: Rifka Lodeizen, Elsie de Brauw, Jakob Oftebro, Marcus Hanssen

Tickets
WaldstilleNL
Algemeen, 90 min

Na een avondje goed doorhalen, komt de vrouw van Ben bij een auto-ongeluk om het leven. Hij zit zelf achter het stuur en het drama is niet zonder nasleep. Wanneer Ben na een gevangenisstraf terugkeert in het dorp, zijn zijn schoonouders in alle staten.


Regisseur: Martijn Maria Smits
Acteurs: Thomas Ryckewaert, Jelka van Houten, Maartje van de Wetering

Tickets

Verwacht in Filmhuis Alkmaar

The Land of Many Palaces
Algemeen, 61 min

China is een land waar in een razendsnel tempo steden uit de grond worden gestampt en enorm veel mensen van het platteland naar de stad trekken. Wat doet dit met hun leven, wat voor soort steden worden zo gecreëerd? Welke negatieve gevolgen heeft dit, maar ook: welke kansen brengt dit met zich mee? Deze film belicht een Chinees megaplan: het verhuizen van 250 miljoen boeren naar de stad.


Regisseur: Ting Song, Adam James Smith
Acteurs: AIA

Tickets

Een van de meest geliefde opera's van Verdi is absoluut het hartverscheurende drama over de nar Rigoletto, die zonder het te weten de dood van zijn eigen dochter Gilda veroorzaakt. Vanuit Barcelona komt deze opera LIVE naar het Filmhuis Alkmaar. In Rigoletto, een van Verdi's meesterwerken, zit onder andere de wereldberoemde aria La Donna è Mobile.


Regisseur: Monique Wagemakers
Acteurs: Javier Camarena, Carlos Álvarez, Desirée Rancatore, Ante Jerkunica

Tickets
A Good Wife - Movies that Matter
Movies That Matter, 90 min

In een luxe buitenwijk van Belgrado vervult de welgestelde vijftigjarigeMilena met liefde haar traditionele rol als echtgenote en moeder. Zeontwaakt langzaamaan uit de roes van haar rustige leven wanneer ze eenonthutsend geheim uit het verleden van haar man ontdekt entegelijkertijd te horen krijgt dat ze ziek is.


Regisseur: Mirjana Karanovic
Acteurs: Mirjana Karanovic, Jasna Djuricic, Boris Isakovic

Tickets
Il Conformista
Algemeen, 113 min

Marcello reist naar Parijs om professor Quadri te vermoorden, een antifascistisch leider die naar Frankrijk verbannen is. Marcello was vroeger zijn leerling en moet nu het vertrouwen van Quadri zien te winnen om hem in een valstrik van de volgelingen van Mussolini te laten lopen.


Regisseur: Bernardo Bertolucci
Acteurs: Jean-Louis Trintignant, Stefania Sandrelli, Dominique Sanda

Tickets
Reparer les Vivants
Boekverfilming, 104 min

Het verhaal van Réparer les Vivants is het verhaal van een menselijk hart. De film volgt dat hart binnen een tijdspanne van 24 uur; vanaf een noodlottig ongeval tot aan het moment waarop het met stroomstootjes weer aan het kloppen wordt gebracht in een ander lichaam.


Regisseur: Katell Quillévéré
Acteurs: Bouli Lanners, Emmanuelle Seigner, Kool Shen, Dominique Blanc

Tickets
Mapplethorpe: Look at the PicturesEN
Cracking the Frame, 108 min

Het enige dat controversiëler was dan het werk van de wereldberoemde homo-erotische fotograaf Robert Mapplethorpe, was zijn leven. Mapplethorpe: Look at the Pictures is een portret van een kunstenaar die schoonheid en controverses aan elkaar koppelde.


Regisseur: Fenton Bailey, Randy Barbato
Acteurs: Robert Mapplethorpe, Tom Baril, Dennis Barrie

Tickets
Dancer
Documentaires, 85 min

Op zijn negentiende was Sergei Polunin de jongste eerste danser van het Londense Royal Ballet, één van ‘s werelds grootste balletgezelschappen. Aan de top van zijn succes vertrok hij plotseling. Hij raakte zichzelf kwijt en dansen werd voor hem een plicht en niet meer een passie. Met zijn tatoeages en zelfvernietigend gedrag werd hij de “bad boy of ballet” genoemd. Hij werd een legende.


Regisseur: Steven Cantor
Acteurs: Sergei Polunin, Jade Hale-Christofi

Tickets

Normaal gesproken zie je alleen de bouwwerken van een architect en wat zij op weg daarheen voor opdrachtgevers betekenen. Maar waar de architect zelf woont blijft onzichtbaar, terwijl het veel zegt over zijn of haar visie op wonen. Where Architects Live bevat acht korte films over evenzoveel beroemde architecten en hun (werk)woningen. Een ding is zeker: ze houden van werken en van kunst. 


Regisseur: Francesca Molteni
Acteurs:

Tickets
Raving Iran
Movies That Matter, 84 min

Anoosh en Arash zijn dj's in Iran. Wat zij doen is verboden omdat de zittende regering net iets meer van traditionele muziek houdt, dan van house. Omdat de dj’s in hun land geen kans zien om hun passie te uiten, komen ze al snel voor hartverscheurende keuzes te staan.


Regisseur: Susanne Regina Meures
Acteurs: Anoosh, Arash

Tickets
Zero Days EN
Documentaires, 114 min

Een computervirus verspreidt zich razendsnel over de wereld en stelde hackers in 2010 voor een raadsel. Waar komt dit geavanceerde virus vandaan, wie ontwikkelde het en met welk doel? Oscar-winnaar Alex Gibney gaat op onderzoek uit en verfilmde deze non-fictiethriller.


Regisseur: Alex Gibney
Acteurs:

Tickets

Kunstenares Marina Abramovic wordtop de voet gevolgd als zij in Brazilië rondreist. Het is een spiritueleontdekkingstocht op verschillende niveaus. Een boeiend portret van eennieuwsgierig en creatief figuur die contact zoekt met natuur en mens. 


Regisseur: Marco Del Fiol
Acteurs: Marina Abramovic

Tickets
Il Trovatore - OPERA
Opera, 200 min

Twee mannen strijden om één vrouw (Leonora), met dodelijke afloop, maar eigenlijk is de hoofdpersoon de geheimzinnige zigeunerin Azucena. Zij is uit op bloedige wraak. Het drama vertelt in beroemde aria’s over de strijd tussen twee rivalen die vechten om dezelfde vrouw: de één is graaf van het Spaanse Aragon, de ander is een troubadour die door zigeuners werd grootgebracht.


Regisseur: Tiziano Mancini
Acteurs: Placido Domingo. Anna Netrebko, Gaston Rivero, Marina Prudenskaja,

Tickets